İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, yurda yasa dışı yollardan sokulmak istenen toplam 20 ton ağırlığında, yaklaşık 17 bin adet havai fişek ele geçirdi. Piyasa değeri 800 bin lira olduğu belirtilen havai fişeklerin, 340 bin Dolar olan gözetim ücreti nedeniyle plastik madde olarak beyan edildiği bildirildi.
Çin’den Avcılar Ambarlı Limanı'na getirilen ve içinde plastik madde olduğu beyan edilen bir gemiye şüphe üzerine operasyon yapan Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 20 ton havai fişek ele geçirdi. Şüphe üzerine gemide arama yapan ekipler, plastik madde yerine ülkeye getirilmesi ve taşınması özel koşullara bağlı olan havai fişek buldu. Piyasa değeri 800 bin TL olan havai fişekleri yurda sokmaya çalışanların gözetim ücretini ödememek için plastik madde olarak beyan ettiği öğrenildi. Olayla ilgili firma sahibi C.Ç hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusuna bulunduğunu belirtildi.
Bu arada yurda yasa dışı yollardan sokulmaya çalışılan havai fişeklerin, toplumsal olaylarda ve protesto gösterilerinde polise karşı kullanılan cinsten olduğu bildirildi.
Havai fişek ve buna benzer maddelerin ithalatı için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği ve bu ürünlerin özel tertibatlı gemilerle sevk edilmesi gerekiyor. Ayrıca bu ürünler için gözetim ücreti adı altında ayrı bir ücret alınıyor. CİHAN