Altın fiyatları ne olur? Uzman görüşleri nelerdir? Altın fiyatları 2020 yılında en çok merak edilen yatırım konularından biri. Dolar ile birlikte altın Türk yatırımcısının en çok ilgilendiği yatırım aracıdır.

Güvenli liman olarak adlandırılan ve herkes tarafından tercih edilen altın yatırımı nedeniyle insanlar, altın ne zaman yükselir ve altın düşer mi gibi soruları daha çok sormaya başladılar.

Altına yatırım yapmayı düşünenler altın ne zaman düşüşe geçer de ben de altın alırım diye plan yaparken, elinde halihazırda altın bulunan kişiler de altın fiyatları yükselir mi diye merak etmekte. Her iki tarafın da aslında gayesi altın yatırımından kar elde etmektir. Düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan bozdurarak bunu gerçekleştirmeyi düşünürler.

Altın fiyatları 2020 yılında yükseliş eğilimi göstermektedir. Özellikle de gram altın fiyatları tarihi rekorlar kırmaktadır. Hal böyle olunca insanlar da ellerindeki para ile altın yatırımı yapmak ve bu sayede kazanç sağlamak istemektedir. Bu, son derece rasyonel bir davranıştır. Çünkü yükselişte olan bir ürünün getiri ihtimali vardır hatta paranın enflaston karşısında erimemesi de sağlanmış olur.

Altının fiyatı üzerinde etkisi olan iki önemli faktör vardır. Bunlar Ons altın ve Dolardır. Ons altın ile gram altın arasındaki ilişki ise şu şekilde açıklanabilir. Ons altın, 31,10 gramlık altındır. Yani 31,10 gram gelen altına ons altın denir.

Ons altın dolar cinsinden fiyatlanır. Bu yüzden de Ons altının 31,10’a bölünüp dolar kuru ile çarpılması ile gram altın fiyatı bulunur. Yani gram altın TL cinsinden ifade edilirken Ons altın dolar cinsinden ifade edilir. Bu da gram altının her iki değişkene göre fiyatlanmasına sebep olmaktadır.

Gram altın = (Ons Altın Fiyatı / 31,10) X USD/TRY

Dolayısı ile dolar fiyatındaki hareketlenme doğal olarak gram altın fiyatını da etkilemektedir. Dolar yükseldiğinde gram altının da yükselmesi beklenir. Ancak Ons altında bir düşüş varsa ve bu düşüş doların artışından oransal olarak daha yüksekse o zaman yükseliş değil düşüş oluşur. Dolayısıyla dolar ne olur diye de bakılmalı.

Gram altın fiyatları ne olur diyorsanız, her iki değişkene de bağlı olduğundan para kazanmak için bu iki faktörü de takip etmek durumundasınız. Altın düşer mi yükselir mi sorusunun cevabı da bu iki parametreye bakılarak bulunabilir.

Altın ne zaman almak gerekir diye bakıldığında ise insanlar genellikle yazın düğünler olacağını düşünüp ilkbaharda fiyatlar yükselmeden altın alayım düşüncesine girer. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü altın global piyasada olan bir yatırım aracıdır ve düğünlerden dolayı yükselip düşmez.

Altın durumu nasıl olacak şeklinde sorular önümüzdeki dönemde de sıkça gündeme gelecek. Özellikle koronavirüs endişesi nedeniyle insanlar yatırım yapılabilecek güvenilir bir liman arayışına girmiş durumda. Güvenilir liman olarak görülen altın bu durumda bakalım insanlar tarafından ne derece tercih edilecek.

Genellikle altın ile ilgili yorumlar yükseliş olacağı yönünde olmaktadır ancak günümüzde fiyat tahmini yapmak son derece zordur. Çünkü dünya virüs belasıyla uğraşırken pek çok ülkede olağanüstü önlemler alınıyor ve bu da ekonomileri zorluyor. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için altın veya bir başka ürüne yatırım yapmak yerine parasını elinde bulundurabilir. Bu ihtimalleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Son olarak altın hakkında yorumlar yapılırken küresel ölçekte değerlendirme yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Günlük altın yorumları günlük al sat yapanlar için önemli olduğundan uzun vadeli yatırım düşünüyorsanız altının uzun vadede ne kadar yükseliş gösterdiğine bakıp ona göre karar vermelisiniz. Altın fiyatları ne olur yazısından altın ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.