Akil İnsanlar Heyeti’nin Aydın’a gelişini protesto etmek isteyen gruplar, sabah erken saatlerden itibaren toplantının yapılacağı Aydın-Muğla karayolu üzerindeki otelin bulunduğu bölgeye geldi. Jandarma ve polis ekipleri, bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Otele gelen araç ve kişiler tek tek kontrol edilirken, ismi olmayanlar içeri alınmadı. Dışarıda toplanan kalabalık ise, geçmişte Aydın'a gelen Heyeti Nasiha'yı karşılamayan İttihat ve Terakki mensubu Esad Hoca'yı canlandırarak, içeride toplantı yapan heyeti protesto etti.
Salona kimlik kontrolü ile basın ve davetlilerin alındığı sırada ismi yazılı olmayan ve salona girmek isteyen Haldun Solak isimli vatandaş, “Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. İçeride Türk bayrağı yok. Vatandaş olarak içeriye girmek istiyorum” diyerek ısrar edince, güvenlik güçleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Türk bayrağı açan Solak, tepkisini dışarıda da sürdürdü.
Salondaki davetliler arasında bulunan Ahmet Güler de, Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel’in basında yer alan demeçlerine tepki gösterdi. “Ben sizin yerinizde olsa utanırım. Siz PKK’yı meşrulaştırmak için mi buraya geldiniz? Abdullah Öcalan’ı Meclis’e sokmak için mi geldiniz” diyen Güler’e, salonda bulunan diğer davetliler, “Siz provokatör müsünüz” diyerek tepki gösterdi. Özgürel’in açıklamalarından derlediği kupürlerin bulunduğu dosyayı heyete doğru fırlatan Güler, salondan çıkarıldı.
Tepkilerin olacağını ve bunların toplantıyı gölgelememesi gerektiğini belirten Özgürel, “Biz bir beklenti içerisinde değiliz. Sizlere yanlış ve doğruları telkinde bulunmak için gelmedik. Aklımızın erdiği ve bildiğimiz bir şeyler varsa bunları söylüyoruz. Protesto eden arkadaşımızın ifade ettiği benim sözüm; ‘Başbakanın sadece kendi aklı ve tercihleri yeterli olsaydı bu kadar akil adama ne gerek vardı’ ifadesidir. Zaten Başbakan da böyle bir beklenti içerisinde değil. ‘Tek adam’ veya ‘Benim dediğim olacak’ şeklinde bir beklentisi yok. Eğer öyle olsaydı bu kadar akil denen insana ne hacet vardı” diye konuştu.