Kentin simgesi, uzun ötüşü, heybetli görüşünü ve parlak tüyleriyle ünlü Denizli Horozu, Uşak Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Kara başkanlığında bu yıl üçüncü kez yapılan “Pamukkale ve Denizli Çevresinde Doğa Eğitimi Projesi”ne ders konusu oldu. Denizli Horozu Yetiştiricisi Yücel Işık, tarafından eğitime katılan 8’i öğretmen, 8’i yüksek lisans ve doktora öğrencisi, 8’i lisans öğrencisi ve ikisi de ön lisans öğrencisi olmak üzere 26 katılımcıya kentim simgesi horoz sinevizyon eşliğinde tanıtıldı. Pamukkale Pamuksu Otel’de gerçekleştirilen eğitim programına katılan akademisyenler bu güne kadar televizyonlardan izleyip kitaplarda okudukları meşhur Denizli Horozu’nu yakından inceleyip bol bol resim çektirdi. Uşak Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Kara başkanlığında, Doç.Dr. Adem Sezer, Yrd.Doç.Dr. Nurettin Bilgen ve Araştırma Görevlisi Yusuf İnel’in desteği ile gerçekleştirilen eğitim seminerinin 2010 yılında başladığını hatırlatan Yücel Işık, akademisyenlerin Denizli Horozu’na hayran kaldığını söyledi. Meşhur Denizli Horozu’nun isim yapmış, yerli bir ırk olduğunu dile getiren Işık, “Denizli Horozu'nun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri veya mor, ibik balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı veya kırmızı üzerinde beyaz benekli genel renk, siyah kirli beyaz ortaklaşa karışım halindedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler bulunur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı ortaklaşa karışım halindedir. Canlı ağırlık ortalama 3-3.5 kilogram civarındadır” diye konuştu

Altı tip Denizli Horozu var

Denizli Horozlarının renklerine, vücut yapılarına ve ibik şekillerine göre 3’e ayrıldığını belirten Işık, “Renklerine göre horozlar Demirkır, Pamukkır, Kınalı, Al, Siyah ve Kürklü olmak üzere 6 tipe ayrılırlar. Vücut yapılarına göre yüksek boyun, sülün ve küpeli olmak üzere 3 tipi vardır. İbik şekillerine göre ise geniş ibik ve dar ibik olmak üzere 2 tipi vardır. Denizli horozunun sesi, tonuna ve netliğine göre de sınıflandırılır. Ses tonuna göre ince, davudi, kalın ses olmak üzere 3'e ayrılır. Denizli horozlarının ötüşleri bütün kabiliyetin ortaya konulmasıyla yapılır. Ötüşleri, ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre aslan ötüş, kurt ötüşü, yiğit ötüşü, pus ötüş olmak üzere dörde ayrılır. İyi bir Denizli Horozu'nda görünüş canlı; bacaklar, boyun uzun ve kuvvetli göğüs geniş ve derin; kuyruk dik başa doğru meyilli olmalıdır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 saniye olmaktadır. İlerleyen yıllarda ötüş süresi de uzamaktadır.” dedi.

Eğitim on gün sürecek
TÜBİTAK desteği ile iki yılda üç kez tekrarlanan “Pamukkale ve Denizli Çevresinde Doğa Eğitimi Projesi” ne 26 kişinin katılabildiğini hatırlatan Proje Başkanı Yard. Doç. Dr Kara, projeye katılmak için 300 başvurunun yapıldığına dikkat çekti. Projenin Denizli’nin tamamı ile komşu illerden Uşak’ın Ulubey, Eşme ve Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçelerini kapsadığını anlatan Kara, “Pamukkale ve Denizli haricinde Karahayıt, Kaklık, Çivril, Işıklı Gölü, Çardak, Acıgöl, Başmakçı, Sarayköy, Buldan, Güney, Ulubey, Eşme, Başmakçı,  Tavas, Kızılcabölük, Kale, Acıpayam, Babadağ, Kızılca, Kefe Yaylası, Dodurga, Beyağaç yerleşimleri ve çevreleri proje sahasını oluşturmaktadır. Görevi sadece kampüs sınırları içerisinde eğitim-öğretim faaliyetleri yapmak olmayan Üniversitelerin var oluş sebeplerinden birisi de, toplumun tamamını kucaklayacak ve bütün kurumlarla işbirliği içerisinde bilimsel faaliyetlerde bulunmak ve bunu geniş kitlelere yaymaktır. Kentin simgesi Denizli Horozu’ da incelenmesi gereken büyük bir konudur. Koruma altındaki horozun kentin diğer tarihi ve coğrafi güzellikleriyle birlikte akademisyenlere aktırılmasını hedefledik. 10 gün boyunca devam edecek projemizde katılımcılarımız doğa fotoğrafı çekiminden, Güney Şelalesi’ne, antik kentlerden, Kaklık Mağarasına kadar 33 farklı konuyu daha işleyecekler” diye konuştu.