HABERDENİZLİ.COM

Türkiye'nin,  salgınla mücadele ederken mali disiplini bozmadan ekonomi ve üretimi ayakta tutacak önemli tedbirleri ve destekleri hayata geçirdiği vurgulayan Başkan Filiz açıklamasında devamla şu ifadelere yer verdi:

DEVLET İLE MİLLET YANYANA

“ Dünya'nın olağanüstü bir süreçten geçtiği bu dönemde ani, hızlı ve yerinde kararlar alarak sadece salgın ile değil salgının yaratacağı ekonomik sorunları da öngörüp gerekli tedbirler alan devletimiz bu kapsamda bir takım destek ve yardım paketlerini peşi sıra açıklamış ve açıklamaya da devam etmektedir. Öncelikle 100 milyar TL değerinde 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' destek paketi uygulamaya konulmuş ardından değişen ihtiyaçlara göre destek miktarı 200 milyar liraya çıkarılmıştır. 4,4 milyon dar gelirli aileye 1000'er liralık nakit destek sağlanmıştır. Bunun yanı sıra kapsama girmeyen ancak gelirini, işini kaybedenlere de 1000 lira yardım yapıldı. En düşük emekli maaşı 1500 liraya yükseltildi. Kamu bankalarınca, aylık 5 bin TL'nin altında geliri olan tüm vatandaşlara 6 ay geri ödemesiz 10.000 TL'ye kadar 'Temel İhtiyaç Desteği' sağlandı. İşverenlere, sektör ayrımı yapılmaksızın 'Asgari Ücret Desteği' sağlandı. Esnaf Destek Paketi' kapsamında tüm esnafa 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart (Esnaf Kart) desteği sağlandı. 'Kısa Çalışma Ödeneği' ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği verilmeye başlandı. İşverenlerin işçi çıkarmaları üç ay süreyle yasaklandı. Ücretsiz izne ayrılan işçiler ile 15 Mart'tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneği hak kazanamayanlara, aylık 1177 TL'lik 'Nakdi Ücret Desteği' uygulamasına başlandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına Ramazan ayı için 500 milyon lirayı aşkın ilave kaynak sağlandı. 5 Mayıs’a kadar Vefa Sosyal Destek Gruplarına 4 milyon 924 bin 927 talep ulaştı, bunların 4 milyon 541 bin 829’u karşılandı. Üçüncü faz sosyal yardım programı kapsamında 7 Mayıs itibariyle 620 bin haneye ödeme yapıldı. "

DENİZLİ'DE FAYDALANILAN DESTEK VE YARDIMLAR

Başkan Filiz Denizli ilimizde gerçekleştirilen destek ve yardımlar konusunda da şu rakamsal bilgileri paylaştı:

 Pandemi Sosyal Destek Proğramı” kapsamında 1. 2. Ve 3. Faz yardım paketlerinden 38.126 aile 38.126.000 TL’lik nakti yardımdan faydalandı.

Denizli ilimizde Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek “Hazine Destekli Faizsiz” olarak 6 ay ertelenen kredi geri ödemelerinden 2452 çiftcimiz yararlandı.

Tüm esnaflarımız için verilen 25.000 TL’ye kadar limitli “İşletme Finansman Desteği” paketinden 12.679 esnafımız faydalandı.

Kurumsal ve Ticari ölçekteki firmalara verilen, tutarı 10 ila 100 milyon lira arasında değişen “İşe Devam Kredi Desteği” paketinden ise 16 işletmemiz yararlandı.

Üç kamu bankası tarafından 10.000 TL’ye kadar verilen “Temel İhtiyaç Desteği” paketini 16.133 vatandaşımız kullandı.

Ücretli öğretmen ve usta öğreticilere “Ek Ders Ücreti Ödeme Olanağından” 1867 kişi faydalandı.

Halkbank tarafından küçük işletmelere verilen 6 ay anapara ve faiz ödemesiz toplam 36 ay vadeli “İş’e Devam Desteği Küçük İşletme Can Suyu Kredisi”nden faydalanan işletme sayımız ise 807 oldu.

İlimizde ve ilçe belediyelerimizde vatandaşlarımıza dağıtılan “Gıda Paketi” 28.009 rakamına ulaştı ve halen de devam etmekte.

İlimizde “Kısa Çalışma Ödeneğine” 6272 işletme başvuruda bulundu, 61.400 çalışan bu ödenekten faydalandı.

UMUTLA VE GÜVENLE BU SÜRECİ AŞACAĞIZ

Böyle bir dönemde dahi darbe çığırtkanlığından; Esnafımıza, işletmelerimize ve vatandaşlarımıza yaptığımız bu destekleri, sağlıktaki ve diplomasideki başarılarımızı gölgelemeye çalışmaya kadar her yola başvuran karanlık bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını belirten Başkan Filiz; "Meydanı, sırf Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize zarar vermek için ülkesine zarar vermeyi göze alabilecek kadar muvazenesini kaybetmiş bu zihniyete bırakmayacağız. Salgın döneminde yaşananlar, sağlık alanında yaptıklarımızın önemini ve bize atılan iftiraların altının ne kadar boş olduğunu göstermiştir. Salgın sonrası, sadece küresel siyasi ve ekonomik ilişkiler değil, zihinler de yeniden yapılanma sürecine girecektir” dedi.