Susurluk davası kapsamında onanan 2 yıllık hapis cezasının 1 yılını Yenipazar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çeken Mehmet Ağar ile ilgili denetimli serbestlik kararının bozulmasının ardından Aydın’da yeniden hareketlilik başladı.
Susurluk davası kapsamında Yargıtay tarafından onanan hapis cezası için 25 Nisan 2012 tarihinde Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunan Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim olan eski İçişleri ve Adalet Bakanı, DP eski Genel Başkanı ve eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, 3. Yargı Paketi'nde yer alan ve şartlı tahliyesine bir yıl kalanlara, yarı açık cezaevine gitmeden 'Denetimli Serbestlik' imkanı tanıyan düzenlemeden faydalanarak 29 Nisan sabahı saat 07.00’de tahliye olmuştu. Bodrum’daki adresini gösteren Ağar’ın dosyası Muğla’ya sevk edilmiş ve Ağar haftanın 3 günü imza atmaya devam etmişti.
Ankara’da, 30 Eylül 1993’de dönemin Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın öldürülmesiyle ilgili iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Savcı hazırladığı iddianamede dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Özel Harekât Başkanı İbrahim Şahin ve diğer sanıklar için ‘tasarlayarak adam öldürme’ ve ‘adam öldürme suçuna iştirak’tan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Hakimliği’nin, Ağar hakkındaki denetimli serbestlik kararını kaldırdığına ilişkin yazısı Muğla Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşmıştı. Kararın açıklanmasının ardından Ağar, avukatları aracılığıyla Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müracaat ederek iddianameye itiraz etmişti.
YENİPAZAR’DA HAZIRLIK İDDİASI
Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar hakkında verilen denetimli serbestlik kararının bozulmasının ardından; Ağar’ın Susurluk Davası kapsamında 1 yıl cezasını çektiği sırada yasadan faydalanıp tahliye olduğu Yenipazar Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yeniden geri döneceği öne sürüldü. Ağar hakkında tutuklama kararı çıkmasının ardından Yenipazar’daki cezaevinde yeniden hazırlık yapıldığı ileri sürüldü.
Mehmet Ağar’ın, kesinleşen cezası için Aydın'ın Yenipazar ilçesindeki kapalı cezaevini tercih etmesinin ardından 42 kişi kapasiteli Yenipazar K-1 Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 50 tutuklu ve hükümlü başka cezaevlerine nakil edilmişti. Ağar’ın 25 Nisan 2012 tarihinde cezaevine teslim olması sonrasında Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na dönüştürülen Yenipazar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na müdür ataması yapılmıştı.
Ağar’ın kendisi için özel olarak hazırlanan cezaevine döneceği söylentileri üzerine cezaevine 10 asker takviyesi yapıldığı ve ayrıca Ağar'ın yattığı koğuşun yanına aynı özellikte bir koğuşun daha inşa edilmeye başlandığı öğrenildi. Yeni koğuşun aynı davada yargılanan ve Ağar'ın en yakınındaki isim olan Korkut Eken için hazırlandığı öne sürüldü.
Yenipazar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda şu anda halen 40 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Ağar'ın önümüzdeki hafta içerisinde Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına teslim olması bekleniyor.