Denizli Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, ilçelerinde 50 bine yaklaşan büyükbaş hayvandan üretilen günlük 250 tonluk süt üretimiyle, Türkiye'de ilk 10 ilçe arasına girdiklerini söyledi.
Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Dedebağı beldesinde fiğ ve çeşitli yem bitkisi türlerinin tanıtımı için 'Tarla Günü' düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Tarla Günü’ne, Kaymakam Kalkar, Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür yardımcıları Ergün Çolakoğlu, Mustafa Güngör, şube müdürleri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarından Dr. Ali Peksslü, Acıpayam Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Yaşar belde belediye başkanları, köy muhtarları ile Denizli, Muğla ve Burdur’dan gelen çok sayıda çiftçi katıldı.
Tarla gününde konuşan Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çolakoğlu, sanayi şehri olan Denizli’nin son yıllarda bitkisel ve hayvansal üretimde yakaladığı hızlı gelişmeyle tarım sektöründe de iddialı iller içerisinde yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin tarımsal üretimdeki hedefinin sadece kendine yeter bir üretim ülkesi olmaktan ziyade bütün dünyaya gıda ve gıda teknolojisi satabilir hale gelmesi gerektiğini belirten Çolakoğlu, “Türkiye’nin böyle bir potansiyeli vardır. Bu hedefin içinde yer alacak illerden biriside Denizli’dir. Hayvancılığın alt yapısı olan yem bitkisi ekilişlerindeki artış oranları, çayır ve mera ıslah çalışmaları, yeni uygulamaya konulan projeler, valiliğimiz il özel idare bütçesinden sağlanan imkânlar, yapılan desteklemeler, her türlü ihtiyaca cevap verebilen canlı hayvan borsasının aktivitesi, kurulan süt soğutma ve süt işleme tesisleri ilimizdeki büyükbaş süt sığırcılığının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.” dedi.
Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması ve kaba yem üretim ihtiyacının karşılanması amacıyla yem bitkileri demonstrasyonu kurulduğunu vurgulayan Çolakoğlu, “Soğuğa dayanıklı yem bitkisi çeşitlerinden yem bezelyesi, Macar fiğ, Efes 79 ve koca fiğin tescilli çeşitleri ekimi yapıldı. Denizli bu yıl eksi 24 dereceyi görerek son 53 yılın en soğuk kışını geçirmiştir. Bu ağır kış şartlarına rağmen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan yem bitkileri demonstrasyonu başarıya ulaşmıştır.” diye konuştu.
Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar ise Acıpayam’ın bir tarım ve hayvancılık ilçesi olduğunu anlattı. Kalkar, “50 bine yaklaşan büyükbaş hayvan sayısı ve günlük 250 tonu aşan süt üretimiyle, Türkiye'de ilk 10 ilçe arasındadır. İlçemiz Denizli genelinde mevcut bulunan büyükbaş hayvanların yaklaşık olarak dörtte birine sahiptir. İlçemizde hayvancılığın daha da gelişmesi için yem bitkilerinin daha çok üretilmesi son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmanın ilçemizde yem bitkileri ekilme alanlarının ve kaba yem üretiminin artmasına katkıda bulunmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.