HABERDENİZLİ.COM

Özel kıyafetler, dürbünler ve özel objektifli fotoğraf makineleriyle kuşların çekimlerini yapan gurup üyeleri Dünya Kuş Tür Sayım etkinliği olan Global Big Day finalini katıldı. Türkiye’nin 28. Olduğu yarışmada Denizli olarak 153 türle birinci seçildiler. Yarışmada 133 türle Sultan Sazlığı ve Aladağlar 'ıyla ünlü Kayseri 2., 128 tür ile Kızılırmak Deltasıyla meşhur Samsun ise 3.oldu. 4 Mayıs’ta gerçekleştirilen Global Big Day finaline 30 bin kuş gözlemcisinin 7 bin kuş türüyle katıldığını belirten TRAKOR Çürüksu Kuş Gözlem grubu sözcüsü Çüngür, “Denizli’de 9 yıl önce kurulan gurubumuzla birlikte sulak alanlarda kuş gözlemleri yapıyoruz. 87 üyemizin olduğu gurubumuzda 10 ar kişilik guruplar halinde gözlemlerimizi yapıyoruz. Kuş gözlem grubu olarak Dünya Kuş Tür Sayım etkinliği olan Global Big Day finalinde geçen seneki gibi ülkemizi temsil ettik. Türkiye’nin 28. İnci olduğu etkinlikte 153 türle Denizli olarak 1. Olduk. 133 türle Sultan Sazlığı ve Aladağlar 'ıyla ünlü Kayseri 2. oldu 128 tür ile Kızılırmak Deltasıyla meşhur Samsun ise 3.oldu. Bu ekipleri İstanbul, İzmir, Kars, Iğdır izledi. Aynı ekipten Acıgöl-Işıklı ekibi Akdağ ve Gökgöle ulaşırken Afyon'u da saydılar ve 80 tür ile Afyonu da üst sıralara taşıdılar. Gözlem kaydıyla da Denizli 32 gözlemle 1. oldu, Kars 27 gözlemle 2. ve İstanbul 3.oldu.” dedi.

kus turleri cekimi

Denizli’de gözlem yapılan bölgeler
Ekip olarak 153 kuş türünün tamamımı fotoğrafladıklarını belirten Çüngür, “Acıgöl Kuş Gözlem Kulesi ve ilimiz tarafımda kalan göl çevresi, Çivril Işıklı Kuş Gözlem Kulesi ve göl çevresi, Akdağ ve Gökgöl Sazlığı, Buldan Süleymanlı Yayla Ģölü ve çevresi, Sarayköy, Beyağaç,  Çal, Çürüksu Nehri gözlem yapılan yerlerimiz oldu. Buldan da daha önce görülen ancak kayıt altı adına Denizli ilk fotoğraflı belgesi olarak Büyük su culluğu Sait Yalçın tarafından fotoğraflandı. Başarı kazanan ekibimizde Orhun Çüngür, Gökhan Çüngür, Hale Öksüz, Abdullah Emre Saray, Süleyman Aydoğdu, Ali Sinan Güngör, Enes Güngör, Fatma Tekneci, Ali Karaca ve Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği başkanı Sait Yalçın ve Balıkesir den biyolog Lider Sınav yer aldı” dedi.

Denizli’nin kuş türleri
Gurup olarak etkinlikte 2017 yılında 101 türle 5. Olduklarını 2018 yılında 130 türle birinci, 2019 yılında da 153 türle tekrar birinciliği kazandıklarını belirten Çüngür, “Gurup olarak yaptığımız gözlem etkinliğimizde kayıt altına aldığımız Denizli’nin kuş türlerinden bazıları büyük su çullugu, yılan kartalı, taş bülbülü, benekli bülbül, macar ördeği, kızıl akbaba, gülen sumru, bıyıklı sumru, kara boyunlu batağan, pasbaş patka ördek, mahmuzlu kızkuşu, sığır balıkcılı, gökardıç, akkarınlı ebabil, çizgili ötleğen, akgözlü ötleğen, kara sinekkapan, Anadolu sıvacısı, sürmeli çalıkuşu, boz ötleğen, peçeli baykuş, sıvacı, çıtkuşu, kocabaş. 9 yıldır gözlemlerine devam eden gurubumuz şimdiye kadar 315 tür kaydetti ve Denizli kuş envanteri adına bunların 300 e yakınını fotoğrafladı” dedi.

kus turleri cekimi