Herhangi bir denetimde bu cihazı ibraz edemeyen mükellef, en az 700 lira para cezası ödeyebilir.
3100 Sayılı Ödeme Cihazları Kullanma zorunluluğu getiren Kanunun 69, 70 Sayılı tebliğleri ve son yayınlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği Kapsamında Vergi Mükelleflerinin ödeme kaydedici Cihazlarının en geç 31 Aralık 2015 tarihine kadar Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazı yani yazar kasalarla yenilemeleri gerekiyor. Yazar kasada yenileme süresinin kısalmasıyla birlikte mükellefler, yeni yazar kasa alıyor ve işlemleri başlatıyor. Ancak mükelleflerin biranda yazar kasa değişiminde bulunması vergi dairelerinde yoğunluğu artırdı. Birçok mükellef ise yazar kasa değişimi ile ilgili tarihin uzatılacağı düşüncesinde. 
Yeni nesil yazar kasa almak isteyen mükellefler, en az 1100 lira ödeme yapması gerekiyor. Yeni nesil yazar kasanın alımının ardından vergi dairelerine müracaatta bulunularak işlemler başlatılıyor. Bu işlemler sonucunda eski yazar kasalar hurdaya ayrılırken, yeni nesil yazar kasalar işyerinde kullanılmaya başlıyor. 

SÜRE UZATILMALI
Birçok işyerinin defterini tutan mali müşavirler, yapılan işlemlerin biraz zaman aldığını ve vatandaşların yeni nesil yazar kasaya geçiş sürecinin uzatılacağı beklentisinin de vergi dairesindeki yoğunluğu artırdığına dikkat çekiyor. Bu nedenle sürecin kısa zamanlı olsa bile uzatılması gerektiğini savunuyorlar. 

Mali Müşavirler, yeni nesil yazar kasa kullanmaya başlayan mükelleflere uyarıda bulunarak, eski yazar kasalarını en az 10 yıl saklamak zorunda olduklarını dile getirdiler. Hurdaya ayrılan eski yazar kasa, yeni nesil yazar kasa markasının servisine gönderiliyor. Burada içi açılan yazar kasanın beyni olarak adlandırılan hafıza cihazı sökülüyor ve mükellefe teslim ediliyor. Mali Müşavirler, mükellefe teslim edilen hafıza cihazının 10 yıl saklanması gerektiğini, vergi denetiminde bu cihazın istenmesi ve verilememesi durumunda vergi usul kanunlara göre en az 700 lira ceza uygulanacağı uyarısında bulundu. Hurdaya ayrılan eski yazar kasaların bir kısmı, ekonomik anlamda değerlendirilmesi adına geri dönüşüme gönderilirken, bir kısmı kırılarak çöpe atılıyor. 

YAZAR KASANIN ESNAFA MALİYETİ 2000 LİRA 
10 yıl önce eski tip yazar kasayı 400 liraya satın aldığını ifade eden bir mükellef, yeni yazar kasaya da 1200 lira ödeme yaptığını dile getirerek tepki gösterdi. İsmini vermek istemeyen esnaf, “2005 yılında yazar kasa aldım. 400 lira ödedim. O dönemde dolarbazında 296 dolar verdim. Şuan 296 dolarım çöpe gitti. Bugünün Türk Lirası olarak değeri 885 lira yapıyor. Hurdaya giden eski yazar kasa ile birlikte 885 lira ve yeni nesil yazar kasa alımı için 1200 lira harcama yaptım. Ekonomik sıkıntı yaşadığımız bir süreçte en az 2000 lira devlet bize harcama yaptırdı. Bu harcamaların başka kalemlerde yapılması endişesi içindeyiz” diye konuştu. 

SERVİSLERDE GÜNLÜK 10-20 YAZAR KASA SÖKÜLÜYOR
Yeni nesil yazar kasaya geçişte sürenin kısalmasıyla birlikte servislerde hareketlilik yaşanıyor. Kayseri genelinde 3 servis, eski yazar kasaların sökümünü yaparak, hafıza kartlarını resmi işlemlerle birlikte mükellefe teslim ediyor. Servisler, günlük 10-20 arasında eski yazar kasayı söktüklerini ve ekonomik değeri olan kısımlarını geri dönüşüme kazandırdıklarını ifade ediyor. Yoğunluğun arttığına işaret eden görevliler, yazar kasa sökümünün basit olmasına karşın resmi işlemler nedeniyle işlerin biraz uzun sürdüğüne işaret ediyorlar.