SİVAS (CİHAN)- Sivas Valiliği tarafından 2005 yılında restore ettirilen 7 asırlık Buruciye Medresesi, bu yıl içinde yeniden restore edilecek. 2005 yılında yapılan restorasyondaki eksikler nedeniyle ikinci bir restorasyonun yapılmasına karar verildiği belirtildi.
1271 yılında Anadolu Selçukluları döneminde Sivas’ın ileri gelenlerinden aslen Hamedan yakınlarındaki Burucerdi şehrinden olan Muzaffer Burucerdi tarafından pozitif bilimlerin okutulması amacıyla yaptırılan Buruciye Medresesi’nde 2005 yılında Sivas Valiliği tarafından başlatılan onarım çalışmaları kapsamında tarihi yapıda temel güçlendirme ve drenaj çalışması yapılmış ve bu onarım çalışması için 258 bin lira harcanmıştı.
Çalışmalar kapsamında eserde ayrıca özgün revak döşeme seviyeleri belirlenerek, ortaya çıkan verilere göre belirlenen döşeme seviyesinde taş kaplaması yapılmıştı. Dış ve yan cephe duvarlarının boşalmış kesimleri mevcut örgüye uygun olmayan moloz taş örgüyle takviye edilmiş bu uygulama o dönem de çeşitli eleştireler almıştı. 28 Şubat 2006'da dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katıldığı bir törenle hizmete açılan Buruciye Medresesi’nde çeşitli el sanatları yapılırken, İl Özel İdare tarafından da halen çay bahçesi olarak kullanılıyor.
Eserin, onarımının üzerinden henüz 5 yıl geçmesine rağmen, Sivas İl Özel İdaresi Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığı ile tekrar onarım ihalesine çıktı.
İhaleyi KDV dahil 409 bin 454 liraya alan yüklenici firma çalışmalara başladı. İhale şartnamesine göre 5 ay sürecek çalışmalar kapsamında eserin çatısında bulunan kurşun kaplamalar tamamen yenilenecek, eser içinde bulunan Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey’in türbesinin çinileri yenilenecek ve içeride bulunan ve yer yer çatlakların oluştuğu dükkanlarda tamir edilecek. İhaleyi alan firmanın çalışmaları yılbaşına kadar bitirmesi beklenirken, medrese içinde İl Özel İdaresi’ne ait çay bahçesinin kapatılıp kapatılmayacağına ise Sivas Valiliği karar verecek.
CİHAN