Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 600 yıl dünyaya hükmetmiş bir devletin torunlarının, yeni bir düzen kurulacaksa başrol oynaması gerektiğini söyledi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından düzenlenen 1. Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi başladı. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Vali Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Demir, kongrenin Türkiye’de ilk kez akademisyenler düzeyinde yapılmasının Denizli için ayrı bir önem taşıdığını ifade etti. Demir, “Nüfusunun büyük bir kısmını gençlerin oluşturduğu ülkemizde, gençliği kazananın geleceği de kazanacağı bilinciyle bu tür etkinliklerle gençlerimizi nitelikli hale getirmek gerekmektedir. Uluslararası öğrenci değişimleriyle değişik ülkelerde ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda henüz istikrar sağlayamamış ve bir hâmiye ihtiyacı olan gençlerin eğitim almalarını sağlamak, yol gösterici olmak amaçlanmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin, dünyada yeni bir düzen kurulacaksa başrol oynaması gerektiğini vurgulayan Vali Demir, şunları kaydetti: “600 yıl dünyaya hükmetmiş bir devletin torunları olarak bizler, artık bekleyip dünyada yeni bir düzen oluştuktan sonra tepki veren bir ülke konumunda değil, aksine eğer yeni bir düzen kurulacaksa o düzenin temel taşını atan ülkelerin başında gelmeliyiz. Bu çerçevede dünyada, küresel olaylarda sözü dinlenen, olayları önceden gören, o olaylara tedbir oluşturan bir ülke olmamız gerekmektedir. Yerel, ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara doğru ve uygulanabilir çözümler üreten bir ülke olmamız açısından Türkiye’de siyasal karar alıcıların, diplomatların, ülkenin geleceğine yön veren makamlardaki kamu görevlilerinin artık sadece krizden krize koşan kişiler olmayı aşıp kriz çıkmadan hissedebilen, sağlıklı ve iyi hazırlanmış çözüm önerileri geliştirebilen, olaylara ve gelişmelere bütüncül bakabilen çerçevede sağlam bilgi donanımı ve analitik bakış açısıyla katkı verme kapasitesini yükseltmesi gerekir.”

Anayasaların, siyasi işleyişin hukuki altyapısını oluşturduğunu vurgulayan Vali Abdülkadir Demir, “Temelde devlet yapılanmasını düzenler. Demokratik bir ülkede anayasa, onu üreten toplumsal talep ve beklentilerin ortaya koyduğu ortak irade tarafından yapılır. Yazılı anayasa, topluma ait temel siyasal kararı yansıtabiliyorsa toplum sözleşmesi olarak adlandırılabilir. Bu anlamda bilimsel tartışmaların katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Törenin ardından İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Siyaset Bilimi Açısından Anayasal Yapım Süreci" konulu ilk konuşmayı yaptı.