Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yabancı parayla ticaret yaptığı gerekçesiyle 2007'de tutuklanıp 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Denizlili işadamı Halil Nalçacı, Türkiye'ye getiriliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ailesinin 6 yıldır haber alamadığı işadamını, cezasının kalan kısmını Türkiye'de tamamlaması için Özbekistan makamlarından resmen istediklerini ve iade işlemleriyle ilgili sürecin başlatıldığını açıkladı. 6 yıldır oğlunun sesine bile hasret kalan 74 yaşındaki baba Nebi Nalçacı, Denizli'deki evinde kavuşma gününü beklerken, Bakan Davutoğlu'na teşekkür etti.

2 yıl göstermediler
Davutoğlu, cezaevinde öldüğü iddia edilen 48 yaşındaki Nalçacı'nın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Nalçacı'nın Özbekistan'daki büyükelçilik yetkilileri tarafından tutuklu bulunduğu Karşı Cezaevinde ziyaret edildiğini kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu: "Halil Nalçacı'nın kalan hürriyetini bağlayıcı cezasını ülkemizde tamamlaması için Taşkent Büyükelçiliğimizce 2009'dan bu yana Özbekistan makamları nezdinde ısrarlı girişimlerde bulunuldu. Son olarak 16 Şubat 2012'de Adalet Bakanlığımız nakle ilişkin gerekli belgeleri temin edip ilgili makamlara iletildi. Taşkent Büyükelçiliğimiz konuyu takip etmektedir."
Bakan Davutoğlu'nun CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in soru önergesine verdiği cevap, Özbek makamlarının tutuklu işadamını Türkiye'nin ısrarlı taleplerine rağmen 2 yıl boyunca kimseye göstermediğini de ortaya çıkardı. 25 Nisan 2007'de yabancı parayla ticaret yapma yasağına muhalefetten tutuklanan Nalçacı, 17 Eylül 2007'de 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 6 yıl boyunca da Taşkent Büyükelçiliği'nde görevli Türk yetkililer tarafından sadece üç kez ziyaret edilebildi. Özbek makamları 2009 Kasım ayındaki ziyaretten sonra Nalçacı'yı 25 Kasım 2011'e kadar Türk yetkililerle görüştürmedi. Büyükelçiliğin ısrarlı talepleri üzerine iki ülke Nalçacı'nın Türkiye'ye iadesi konusunda görüşmelere başladı.

15 Türk tutuklu daha var
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Özbekistan'da Halil Nalçacı dışında 15 Türk vatandaşının daha tutuklu olduğunu bildirdi. Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türk vatandaşları tarafından bu ülkede işlenen suçlar şöyle: "Zimmete para geçirme, uyuşturucu madde bulundurma, yasa dışı döviz edinimi, gümrük mevzuatının ihlali, kaçakçılık, rüşvet verme, evrakta sahtecilik ve tasarlanmış cinayet Bakan Davutoğlu, tutuklu Türk vatandaşlarının Taşkent Büyükelçiliği yetkilileri tarafından düzenli olarak cezaevinde ziyaret edildiğini ve karşılaştıkları sorunların mümkün olduğu ölçüde giderilmesine çalışıldığını ifade etti.

60 Özbek'e iş verdi
Tutuklandığı günden bu yana ailesiyle telefonda bile görüşemeyen Halil Nalçacı'nın filmlere konu olacak bir hayat hikayesi var. 1993'te fırın işçisi olarak Denizli'den Özbekistan'a giden Nalçacı, 2004'te bu ülkede yaşayan 14 Türk arkadaşıyla birlikte bağırsak derisi üzerine faaliyet gösteren bir firma kurarak patron oldu.
Sosis zarı ve ameliyat ipliği üretimi yapan firma, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracat yapmaya başladı. Firmada 60 Özbek'e iş imkanı yaratan Nalçacı ve arkadaşları 2007'de Taşkent polisinin düzenlediği operasyonda gözaltına alındı. Nalçacı ve arkadaşlarına yabancı para ile ticaret yapma yasağına muhalefetten 15'er yıl hapis cezası verildi.

Aile Davutoğlu'na minnettar
İşadamı Halil Nalçacı'nın babası 74 yaşındaki Nebi Nalçacı, Denizli'deki evinde hasretle beklediği oğluna kavuşmak için gün sayıyor. 6 yıldır oğluyla telefonla bile görüşemediklerini belirten Baba Nalçacı, "Oğlum 19 yıl önce Türkiye'den Özbekistan'a fırın işçisi olarak gitmişti. Orada kendi işini kurdu. En son 6.5 yıl önce annesinin cenazesine katılmak için Denizli'ye gelmişti. Özbekistan'a gittikten sonra da tutuklanarak cezaevine gönderilmiş" dedi.
Oğlunun tutuklandığını 6 ay sonra öğrenebildiklerini anlatan Nebi Nalçacı şöyle konuştu: "Oğlumdan bir haber alamamak çok üzdü. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in oğlum ve orada tutuklu bulunan diğer işadamları ile ilgili meclise soru önergesi verdiğini öğrenince sevindim. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yakın ilgisi beni çok mutlu etti. Türkiye'ye getirilmesi için yapılan girişimleri öğrenince dünyalar benim oldu. Bize en güzel yeni yıl hediyesi oldu. Bakan Davutoğlu'na çok teşekkür ediyorum" dedi.