Panel, Denizlili sanayiciler, üniversite akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü. Panelin açılış konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “İlk defa 2011 yılında Almanya’da konuşulmaya başlanan 4. Sanayi Devrimi için tüm Dünya’daki farklı endüstriler yenilenme içerisine girdi. Özellikle uluslararası piyasada rekabet kurallarını değiştireceğine inanılan bu devrim için Türkiye’de de Bilim ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde çalışmalar başlatıldı. Niteliksiz işgücüne olan ihtiyacı asgari düzeye indireceği için, 4. Sanayi Devrimi ile birlikte ucuz işgücü maliyetleri ile birlikte Uzakdoğu’ya kayan imalat sanayisinin tekrar Avrupa ve Amerika gibi teknoloji merkezlerine geri dönmesi bekleniyor. Türk sanayicileri olarak yeni sanayi devrimini kaçırma şansımız yok. Ya bu trene bineceğiz ya da ulusal pazarda tırnaklarımızla kazandığımız yeri kısa sürede kaybedeceğiz. Bu nedenle Türkiye’de Endüstri 4.0 konusunda en bilgili ve en yetkin olduğuna inandığımız Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy’u Denizli’ye davet ettik. Kendisi bizleri kırmayıp geldiği ve bizlerle bilgi paylaşımında bulunduğu için çok teşekkür ederiz” dedi.

Batı’nın Endişesi “Endüstri 4.0”I Ortaya Çıkardı

Endüstriyel devrimler konusunda bilgi vererek sunumuna başlayanAli Rıza Ersoy, “Hepimizin bildiği gibi 1. sanayi devrimi İngiltere’de su buharının insan gücünün yerine geçmesiyle başlıyor. 2. sanayi devrimine ise elektrik enerjisinin devreye girmesi sonucu Amerika’da seri üretimin başlaması ile geçildiği varsayılıyor. 3. sanayi devrimi ise 1969’larda bilgi teknolojileri ve elekteonigindevreye girmesiyle başlamış oluyor, Doğunun ve özellikle Çin’in Batı’nın üretim kabiliyetlerinin önüne geçmesi ve daha fazla üretiyor olması Batı’yı endişelendiriyor. Dolayısıyla Batı bir şeyler yapmak zorunda hissediyor ve Endüstri 4.0 devrini başlatıyor. ”dedi.

Endüstri 4.0’ın İçinde İnsanı Yüceltme Perspektifi Var

Endüstri 4.0’ın sanayinin dijitalleşmesi olduğunu söyleyen Ersoy, “4. Sanayi devrimi ile insanı üretimden çekeceğiz, insanın olduğu yerde hata oluyor ve insanı çekerek hata oranını en aza indireceğiz. Bunun istihdamı olumsuz etkileyeceği yönünde bir algı var. Daha önceki sanayi devrimlerinde de bu endişevardı ama sanayi devrimleri her seferinde istihdamıarttırdı ve yine öyle olacak. Sadece Almanya’da yeni sanayi devriminin istihdamı %6 artıracağıöngörülüyor.Endüstri4.0insanı çok daha kıymetli yerlerde kullanmayı gerektiriyor.İnsana, insanın layık olduğu üst düzey işler verilecek. Endüstri 4.0 insana, insan olarak değer vermenin bir yansıması. Şimdilik göremesek de Endüstri 4.0’ın içinde insanı yüceltme perspektifi var.” diye konuştu.

Birbiriyle Konuşan Cihazlar Olacak

Ersoy, “Birbiriyle konuşan insanların yerine birbirleriyle konuşan robotlar olacak. Bir robot arızalanmaya başladığında diğeri onu tamir etmeye başlayacak eğer yapamaz ise geriye çekilirken diğer robotlara bilgi vererek ve diğerlerine iş teslim edecek.  Ayrıca üretimsistemini aksatan bir durum olduğunda anında müdahale olacak ve sorun çözülecek. Bu sorunlar yaşanırken patrona gidilip onay alınmayacak. Böylelikle zaman kaybı da olmayacak.” dedi.

Endüstri 4.0’ın Siemens için yeni bir durum olmadığını belirten Ersoy, “Siemens’in Almanya’daki fabrikalarında Endüstri 4.0 konusunda oldukça yol almış durumdayız. En büyük şansımız Siemens’in gerek elektrifikasyon, gerek otomasyon ve gerekte dijitalizasyon konusunda zaten çalışıyor olması. Sadece bunun için yeni ürünler ve internet bazlı ürünler üretilmesi üzerine çalışılıyor ve gelecekte bunları yapıyor olacağız. Almanya’da sadece robotların üretim yaptığı bir fabrikamız var. Bu fabrikamız ile Endüstri4.0’ı yakalayabilmiş değiliz sadece Endüstri 4.0’a en yakın üretim yapan tesisimiz diyebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Endüstri 4.0 Devrimini Yakalayabilmek İçin Yarını Beklememeliyiz

Endüstri 4.0 için Türkiye’nin hazır olmadığını ama bu devrimi yakalayabilmek için çok geç kalınmaması gerektiğini vurgulayan Ersoy, “Şu anda kavramsal tartışmalar bazındayız ve yolun çok başındayız. Fakat gecikmiş değiliz. 2. ve 3.’yü kaçırdık. Ama bunu kaçırmamalıyız. Şu anda Türkiye’nin 2 ile 3 arasında olduğunu söyleyebilirim. Ben yapabileceğimize inanıyorum ve Denizli’de de bu işi başaracak gençlerimiz var. Başkalarından beklemeyi bırakın. Çünkü her şey çok hızlı değişiyor. Endüstri 4.0devrimini yakalayabilmek için yarını beklemeden, bu günden bir şeyler yapmaya başlamalıyız” diye konuştu.

Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde 4. Sanayi devrimi ile ilgili çalışmalar başlatıldığınıhatırlatan Ersoy, “Birçok sivil toplum kuruluşu bununla ilgili araştırmalarına ve çalışmalarına hız verdi.  Bu çalışmaların devam etmesiyle birlikteiyi bir ivme elde edeceğimizi böylelikle 4. Sanayi devrimini rahatlıkla yakalayabileceğimizi ve batıdaki ülkeler seviyesinde yol alacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Hükümetin de eylem planı çerçevesinde bu konu için hazırlıklar yaptığını hatırlatan Ersoy: Bu hususta üniversite akademisyenleri ve sanayicilere ne gibi görevler düştüğünü anlattı.