HABERDENİZLİ.COM / Özel Haber

İlk Kez Türkiye'ye 2014 yılında gelen 32 yalındaki Elias Shokri, İstanbul gezisi sırasında, o yıl İran Futbol Ligi'nde şampiyonluk mücadelesi veren Traktör takımının anlatıldığı bir televizyon kanalında programa katıldı. Türkiye gezisinin ardından ülkesi İran'a dönen şükrü, şehrine döner dönmez  gözaltına alındı. Hiçbir sebep gösterilmeksizin 3 gün gözaltında kalan Shokri, sonrasında serbest bırakıldı. 
Shokri, daha sonra ülkesindeki milliyetçi politik oluşumlara destek verdiği gerekçesiyle okuduğu Aazad üniversitenin Uzay Bilimleri Bölümü'nden atıldı.

Okuldan atıldıktan sonra gizlice Hristiyanlık dini gereği bir ev kilisesinde ibadet ederken, polis düzenlediği baskın sonucu yakalandı. Emniyete götürüldü. 48 saat sonra serbest bırakıldı. 3 ay sonra bir başka ev kilisesinde yine  ibadet ederken bir kez daha baskına uğrayan Shokri, tek katlı arka kapısından kaçtı. İkinci kez yakalandığı için ülkesinde büyük bir ceza almasından korkan Shokri, aynı gün sınırdan Türkiye'ye kaçtı.

Şükrü, geçimini sağlayabilmek için Denizli'ye gelerek çeşitli kafelerde garsonluk yapmaya başladı.
Elias Shokri , daha sonra kendisi gibi İran'da baskı altında yaşayan iki ablası Zahra ve Roghaye Shokri'yi de Denizli'ye getirtti.

Kardeşleriyle birlikte Kanada, Amerika yada Belçika gibi ülkelerden birine mülteci olarak gidebilmek için Türkiye'de gerekli prosedürlerin tamamlanmasını bekleyen Shokri, 2017 yılının Mart ayında Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurdu. Roghaye kardeşlerin başvurusu BM  Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından reddedildi.

Türkiye'de sığınmacı statüsünde bulunan Shokri ailesi red kararının ardından sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'de ki gelecekleri belirsizliğini koruyan aileyi, ülkeleri İran'a dönmeleri durumunda ise acı bir tablo bekliyor.  Müslümanlık dininden çıktıkları için "Mürtet" denilen  uygulamaya maruz kalacak olan Shokri kardeşleri ağır hapis cezası yada idam edilme tehlikesi bekliyor.