Aydın'ın Didim ilçesinde yaşayan ve mide kanseri teşhisi konulan Selda Karışmaz, Sağlık Bakanlığı'nın onay vermesine rağmen Türk Eczacılar Birliği Yurt Dışından İlaç Temin Birimi tarafından 6 aydır ilacnın verilmemesine tepki gösterdi.
Evli ve 3 çocuk annesi Selda Karışmaz (38) yakalandığı Mide Kanseri hastalığının pençesinde bürokrasi ile savaşıyor. Evli ve 3 çocuk annesi Karışmaz’ın zorlu mücadelesi 1990 yılında anemi teşhisi konması ile başladı. 1990 yılından 2007 yılına kadar Anemi tedavisi gören Karışmaz’a 2007 yılında Manisa Devlet Hastanesinde Mide Kanseri teşhisi kondu. Teşhisin ardından ‘ağızdan kemoterapi’ gören ve çeşitli ameliyatlar geçiren Karışmaz daha sonra tedavisinde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde devam etmeye başladı. Burada tedavisine devam eden Karışmaz’a 2013 Ocak ayından itibaren yazılan ve yurtdışından temin edilen bir ilaç ile çilesi ikiye katlandı. İlacın yurtdışından getirilmesi için Önce hastane doktorlarından rapor ve sonrasında ise Sağlık Bakanlığından rapor alan ve ilacı getirecek olan Türk Eczacılar Birliği Yurt Dışından İlaç Temin Birimine gereken tüm evrakları toplayarak veren Karışmaz ve ailesi Eczacılar Birliğinden gelen ‘evrakınız eksik’ yazısı ile şoka uğradı. Selda Karışmaz 2013 Ocak ayında ilk gönderdikleri reçetede İlaçların temini konusunda Eczacılar Birliği ilaç alabilmelerine onay verildiğini belirterek “Reçete de eksik var diye hep bizi geri gönderdiler” dedi.
Yeniden evrakları toparlayarak gönderen Karışmaz ailesinin Birlik ile yazışmaları ve evrak işlemleri 6 ay sürdü. Kanser hastası olan Selda Karışmaz ise geçen bu 6 ay zarfında ilacı alamadığı için durumu ağırlaşarak Karaciğer ve bağırsaklarında da hastalığın etkileri görülmeye başladı. Şişen karnı ve ayakları nedeniyle ise yatağa bağımlı hale geldi

“TÜRKİYE BÜTÜN SESİMİZİ DUYSUN, KANSER HASTALARI SOKAĞA TERK EDİLMESİN”


Yaşadığı duruma isyan eden Selda Karışmaz “Sağlık Bakanlığı ve Hastane onay verdiği halde 6 aydır almam gereken ilacı kullanamıyorum. 2013 Ocak ayında tedavi gördüğüm 9 Eylül Hastanesi tarafından yazılan mide kanseri ilacı ‘STVARGA’ isimli ilaç yazıldı. İstenilen evrakları her seferinde topladık ve her seferinde ilaçların evrakları için benim koşturmam gerekti. Hastanede bizlerle ilgilenmiyor randevulu hasta olmama ve kendileri çağırmalarına rağmen bugün git yarın gel durumuyla karşılaştığımız için tedavimize de Denizli Devlet Hastanesinde devam ediyoruz, orada da aynı muamelelerle karşılaşıyoruz. Tedavimiz zaten masraflı birde bu şekilde git gel yapmak hem maddi hem manevi bizleri yıprattı. Şu anda karaciğerimde de şişlikler var ayağa kalkamıyorum, yemek yiyemiyorum. Ocak ayından beri yurt dışına gönderiyorum reçeteyi sürekli geri geliyor. Sağlık Bakanlığından ilaçlarımı alamıyorum. 5 aydır tedavi olamıyorum. 1 aydır de yerimden kalkamıyorum. Türkiye bütün sesimizi duysun, kanser hastaları sokağa terk edilmesin. Bizde anneyiz bizimde çocuklarımız var” diye konuştu.

“ECZACILAR BİRLİĞİ ATTIĞI MESAJLA BİZLERLE DALGA MI GEÇİYOR”


Selda Karışmaz’ın simit satarak geçimini sağlayan eşi İbrahim Karışmaz (50) ise “6 aydır evraklar gel git yapıyor. Eşimin haline bakın; 5 ay içinde bu hale geldi bu hale gelmesisin sebebi beş aydır bizi oyalamalarıdır. Bize evrak iletiminden sonra Türk Eczacılar Birliği Yurt Dışından İlaç Temin Biriminden mesaj geliyor ‘İlaçlarınız kargoya hazırlandı gün içinde teslim edilecektir’ diye yarım saat sonra tekrar mesaj geliyor ‘evrak eksik dikkate almayın’ diye. Bizimle dalga mı geçiyorlar bizi oyalamayı bıraksınlar. Bu kanser hastası bir insan bizim bir gün dahi bekleme lüksümüz yok, her an yaşamımızdan gidiyor. Biz ne yapacağız kime gideceğiz. Biz bunalıma girmiş durumdayız kanser hastalarının hali ne olacak. Biz kimseden para pul istemiyoruz, Allaha şükür ben çocuklarımı aç bırakmıyorum. Biz sadece eşimin ilacını istiyorum, huzurumuzu istiyorum” dedi.
Karışmaz’ın tedavisi için gereken ve sadece yurt dışında satışı olan ilacın 25 bin TL olduğu öğrenildi.