SAMSUN (CİHAN)- Sanayisi gelişmiş büyük kentlerde uygulanan 3 boyutlu bilgisayar tasarımının Karadeniz bölgesindeki sanayi tesislerinde de kullanılması için açılan bilgisayar destekli tasarım ve imalat kursu büyük ilgi gördü. Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile KOSGEB işbirliği ile açılan kursa KOBİ'lerde tekniker ve makine mühendisi olarak çalışan 25 kursiyer katıldı.
Ürünlerin bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak tasarlanmasını, teknik resimlerinin yapılmasını, montajlanmasını bunun yanında cnc takım tezgahları için takım yolu hazırlama ve neticesinde ci kodlarını hazırlanarak tezgaha gönderilmesi ve üretilmesine dönük kurs devam ediyor.
    MMO Samsun Şube binasındaki kursla ilgili bilgi veren MMO Şube Başkanı Kadir Gürkan, kursun önemine dikkat çekti. Kursun katılım, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini geliştirerek küçük ve orta boy işletmelerin gelişimlerine katkı sağlayacağını dile getiren Gürkan, “Biz oda olarak şehrimiz ve bölgemizdeki meslektaşlarımızın bu işletmelerde yeni teknolojiler yeni ürünler elde edebilmesi için bu tür eğitimlerle sürece katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu eğitimler aratacak. Zaman tasarrufu sağlayarak verimliliği artırıyor, firmalara yenilikçilik sağlıyor, bununla beraber de şunda küçük ve orta boy işletmelerde yaşanan rekabette işletmelerin elinin güçlenmesine ve teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Hatalı üretim en az seviyeye iniyor ve beklentileri karşılaşan bir ürün üretimini sağlıyor.” dedi.
    Kursiyerleri eğiten Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Süleyman Gezer, bilgisayarlı tasarım sisteminin sağladığı yararlardan bahsetti. Sistemi dünyada yaygın olarak kullanılmasına karşın Türkiye’de yeni yeni yaygınlaştığını ifade eden Gezer, “Kursa katılan arkadaşlarımız daha önce kağıt üzerine elle çizdikleri ürünleri bilgisayar ortamında her türlü tasarlayabilme, bunları montaj edebilme, çalıştırabilme, otomatik olarak teknik resimlerini alabilme özelliklerine sahipler. Ayrı cnc takım tezgahlarında parça işlemek için daha önce elle yazdıkları kodları bilgisayar ortamında daha otomatik, düzgün ve hassasiyetine uygun olarak elde edebiliyorlar. Daha hızlı ve doğru imalat süreçlerini kontrol edebiliyorlar. Bu da hataları azaltıyor. İşçiliği düşüp maliyeti azalttığı için rekabet anlamında avantaj sağlıyor." şeklinde konuştu. CİHAN