Sıfırdan başladığı işte 2 yıl içinde kendi şirketini kuran ve diğer çiftçilere öncü olan Tanoğlu, şimdi 28 farklı şehirde üretim yapıyor. İkinci yılında 5 bin dönüm arazide 1500 ton rekolteye ulaşan Tanoğlu hayalinin Denizli'de bir biyodizel üretim tesisi kurmak olduğunu söyledi. 

Denizlili Emlakçı Rıza Tanoğlu (27), okuduğu bir bilimsel makaleden yola çıkarak, jet yakıtında ham madde olarak kullanılan ve 'Camelina Sativa' adı verilen bitkinin üretimine karar verdi.

Tanoğlu, biyodizel ve kozmetik alanlarında da kullanılabilen  ve Türkçe'de ketencik olarak adlandırılan bitkinin, 2017 yılında Çivril ilçesindeki 20 dönümlük arazi üzerine ekim yaptı. Genç girişimci, hasattan memnun kalınca üretimi de arttırma kararı aldı. 

ŞİRKET KURDU TÜRKİYE'YE AÇILDI 

2017 yılında bu alanda çalışma kararı alan Tanoğlu, kendi şirketini kurdu. Tanoğlu, Denizli başta olmak üzere 28 farklı kentte gidip görüştüğü çiftçilere tarımsal üretim sözleşmesi imzalatarak alım garantisiyle ketencik tohumu ekimi yaptırdı. 2018 yılında şirketi vasıtasıyla 5 bin dönüm arazi üzerinde ketencik bitkisi ekimi yaptıran Tanoğlu, geçmişte 1 kilo dahi üretimi yapılamayan Türkiye'de 1500 ton ketencik tohumu hasadı yaptı. 

"SIFIRDAN BU NOKTAYA GELDİM"

Sıfırdan bu noktaya geldiğini belirten Tanoğlu, "Kişisel girişimci olarak Türkiye'de ketencik bitkisinin üretimini yapan ilk çiftçiyim. İlk üretimin ardından ülkemizde yaygın olmayan bitkinin üretimini arttırmaya karar verdim ve şirketimi kurdum. Kurduğum şirketle birlikte daha çok çiftçiye ulaştım. Çiftçilere tarımsal üretim sözleşmesiyle alım garantisi verip Türkiye'nin çeşitli kentlerinde ekim yapmaya başladık. Bu yıl 5 bin dönüm araziye ekim yapılırken 1500 ton rekolte elde ettik" dedi.

GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR

Çiftçilerin, ürünün soğuk iklimlerde de yetişebilmesi ve maliyetinin düşük olması sebebiyle ketencik ekimi yapmak istediğini ifade eden Tanoğlu, "Çiftçilerle yoğun bir iletişim içindeyim. Onlarla imzaladığımız sözleşmeye göre 2019'da toplam 25 bin dönüm arazide ketencik ekilecek" diye konuştu.

"HAYALİM BİYODİZEL ÜRETİM TESİSİ"
Tanoğlu, ketenciğin içerisinde barındırdığı yağ kalorisine göre fiyatlandırıldığını, 2-3 lira bandında bir taban fiyatı bulunduğunu söyledi. Hayalinin işe başladığı Denizli'de bir biyodizel üretim tesisi kurmak olduğunu dile getiren genç girişimci, "Ketencik, biyodizel, yağ, kozmetik hatta jet yakıtında bile hammadde olarak kullanılıyor. Çiftçiler için maliyeti az getirisi yüksek olan bir bitki. Ketenciğin yaygınlaşması için çalışmaya devam edeceğim. Hayalim biyodizel üretim tesisi kurmak" ifadelerini kullandı.