Denizli Çameli İlçesi’nin yaşayan koca çınarlarından Mehmet Arslan dede ve Cemile Nine hayata tutunmanın gayreti içerisinde. Mehmet Arslan 113 yaşında 1903 yılında doğmuş Eskiden Çameli İlçesi Marmarise bağlı olduğundan dolayı nüfusa çok geç yazıldığını, ilkokul yaşlarında iken nüfusa yazıldığını belirtti. 113 Yaşında olmasına rağmen halen sağlıklı bir şekilde yaşadığını ama son zamanlarda rahatsızlık nedeniyle evden çıkamadığını söyledi ve Eşi, Cemile Arslan ise oda hayatta 107 yaşında ve hayata karşı pozitif bakıyor gelen misafirlerle şakalaşmayı bile ihmal etmiyor.

Çameli'nin iki çınarının, uzun yıllar yaşamasının sırrını ise, organik besinler tükettiğini, her gün süt ve yoğurt yiyerek sağlıklı kaldığını söyledi. Yaşamı boyunca 1960 ve 1980 darbelerini, 12 Cumhurbaşkanı ile 27 Başbakanı gördü Hayatı boyunca çiftçilikle uğraşan Arslan'ın pek doktora gitmediği ve sağlığı için daha çok süt ve süt ürünleri tükettiği belirtildi. Mahalleli tarafından sevilen ve saygı duyulan bir kişiliğe sahip Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a olan hayranlığı ile tanınan Mehmet Arslan "Cumhuriyetinin ilk kuruluşunu gördük, Adnan Menderes'i gördük, İnönü'yü gördük, geçen zamanda çok şeyler gördük. Şimdide Tayyip Erdoğan var. Allah babasına geçmişine rahmet eylesin. Tayip Erdoğan Allah'ın bize bir nimetidir. Ondan başka bu dini savunan kimse yoktur. Eğer yeterli gücüm olsa şimdi yanına gider gözlerinden öperim. Babasına anasına rahmet olsun. Böle bir lider daha gelmedi" dedi.

FENERBAHÇE HAYRANI
Fenerbahce takımını tuttuğunu asla hayatı boyunca takım değiştirmediğini söyledi Gençliğinde köydeki arkadaşlarla bahse girip Fenerbahce'nin maçlarını televizyonda hiç kaçırmadığını bahse bile girdiklerini söyledi.

BİR MAHALLE KADAR NUFÜSU VAR
Çameli İlçesinin Kolak Mahalles'inde yaşayan iki ulu çınar ilk evlilikleri olduğunu evliliklerden 11 Çocuklarını olduğunu söyledi. Toplam'da 170 Tane Torunun Torunun Torunu olduğunu hepsininde fotoğrafları olduğu bir albüm var. Gelecek Ramazan Bayramında bir organisazyon düzenlenleyeceklerini ve Tüm Torunlarını Kadir Gecesinde iftar sofrasında toplayacaklarını ve bu güzel yemekte birarada olmanın mutluluğunu yaşayacağını dile getirdi. Hayatındaki birçok zorluğu, engeli, azmi ile başardığını belirten Mehmet dede, acılarla, sevinçlerle, hüzünlerle ve mutluluklarla geçirmiş koca bir ömrü geride bırakmış. Yaşamı boyunca pek çok haksızlığa göğüs germiş, hakaretlere maruz kalmış; ama vazgeçmemiş hayata karşı mücadelesinden.

Mehmet Dedenin 75 yaşındaki oğlu Nail Arslan ise, "Babam 113 yaşında. 10 tane çocuğu var. 90 torunu, 135 tane torunun çocuğu, 28'de torunun torunu var. babam sağlığını sabah akşam olan iki öğün yemeğine borçlu olduğunu söyler"113 yaşındaki Babam ve 113 Yaşındaki Nufusta bilinen yaş elbette Anneme kız kardeşimle beraber bakıyoruz.Yaşayan bir tarih olduğunu Çameli'de Askerlik sonrası hiç ayrılmadığını sağlığını Çameli'nin temiz havasına ve oksijine borçlu olduğunu dile getirdi.Babam bazen bize Azrail bizi unuttu herhal baksana bir türlü yolu bulamadı diye espiri yapar dedi Kurtuluş Savaşı'nda cephe'de savaştığını o zamanlar hangi paraların tedavülde olduğunu ve başından geçen olayları tüm ayrıntılarıyla hatırlayan 113 yaşındaki Mehmet Dede 90 yıldır evli olduğu 107 yaşındaki eşi Cemile Arslan ile Kolak Mahallesinde Oğlu'nun kendine baktığını kızının ise Eşine Baktığını dile getirdi.

HER GÜN PATATES KIZARTMASI, HAŞLANMIŞ YUMURTA İSTİYOR
Mehmet Dede Gençlik dönemini fakirlikle geçirdiğini anlatan Aktaş, "Evet belki şimdi çok uzun ömürlü yaşadım ama her şey Allah'ın takdiri. Allah uzun ömür verdi, ben öyle şunu yedim bunu yedim demem, canım ne istediyse onu yedim, her şey Allah'ın takdiri. Ama süt ve yoğurdu hayatımdan hiç eksik etmedim. Sonra köy peynirinden de çok yedim. Savaş dönemini hatırlıyorum o zamanlar açlık vardı. O zamanlar ekmek yoktu yol yoktu. Savaş zamanları elde hiçbir şey yoktu. Çok çavdar yedim, arpa unu yedim. Pazarlardan çok aç dönüp eve geldik." dedi. Mehmet Arslan dede kuvvetli hafızasının, yaşama sıkı sıkıya bağlanmasından kaynaklandığını, hiçbir zaman için ümitsizliğe kapılmadığını ve hep pozitif düşündüğünü sözlerine ekledi Sizin sayenizde; beni dinleyen, nezaket gösteren dostlarımın sayesinde yeniden doğmuş oluyorum, hepinize pek çok teşekkür ediyorum, sağ olun var olun” diyerek duygularını dile getirdi.

BİZİM MALIMIZI ALIP GÖTÜREN EŞKİYALARI DA GÖRDÜK BİZ
Cemile Nine 107 Yaşında Gençlik dönemini fakirlikle geçirdiğini anlatan Arslan , "Evet belki şimdi çok uzun ömürlü yaşadım ama her şey Allah'ın takdiri. Allah uzun ömür verdi, ben öyle şunu yedim bunu yedim demem, canım ne istediyse onu yedim, her şey Allah'ın takdiri. Ama süt ve yoğurdu hayatımdan hiç eksik etmedim. Sonra köy peynirinden de çok yedim. Savaş dönemini hatırlıyorum o zamanlar açlık vardı. O zamanlar ekmek yoktu yol yoktu. Savaş zamanları elde hiçbir şey yoktu. Çok çavdar yedim, arpa unu yedim. Pazarlardan çok aç dönüp eve geldik." dedi.

Çocukluk ve gençlik yıllarındaki olayları kendilerine hatırlayan Mehmet Dede gibi güçlü bir hafızaya sahip Cemile Arslan "Atatürk’ü, eşkiyaları ve beyleri anlatıyor. Çameli O zamanlar ilçe değildi Marmarise bağlıydık Sabah kalkarmış ineğini, koyunları sağırmış, sütüne ekmek atar içermiş. Koyun otlatmaya giderken de yoğurdu bir kavanoza koyarmış, çökeleği ekmek arasında sıkma yaparmış onu yermiş dağlarda. Birde yoğurtlu pekmez yerlermiş. O zamanlar obruklara peynirler gömerlermiş. O peynirlerden 2'si çalınmış. Şimdi diyor ki acaba o çalan 'eline sağlık, ne de güzel yapmış' dedi mi diyor. Dedilerse bende onlara hakkımı helal ediyorum diyor. Öyle işte eski anılarını anlatıyor. O zamanlar büyüklerin kendisini yazma öğretmeye göndermediğini belirten Cemile Nine, "Kuran-ı Kerim'i ben o zamanlar ezbere okuyordum ama yazı yazmayı bilmiyordum. Bana ne yapacaksın yazı yazmayı diyerek öğrenmeye göndermediler. Kocamın yanına geldiğimde 16 yaşındaydım. 90 yıldan fazla evli kaldık. Kocam 3-4 sene askerlik yaptı. Resmi kayıtlara göre 104 kendisine göre 107 yaşında olduğunu ifade eden 10 çocuk ve 253 torun sahibi Cemile Arslan , uzun yaşamasını et yememeye, doğal beslenmeye ve temiz havaya borçlu olduğunu söylüyor. Şimdilerde yaşının verdiği rahatsızlıklarla mücadele ettiğini anlatan Aktaş, torunlarına olan sevgisiyle yaşama tutunduğunu, onların olmadığı zamanlarda kendisini mutsuz hissettiğini söyledi Kolak Muhtarı Mustafa ADAK İse Mehmet Dede ve Cemile Nineyle her bayram bayramlaşarak duasını alıyoruz. Boş zamanlarda gelip kendisini dinliyoruz. Hayatını bize anlatıyor" neler yaşadığını yaşayan bir tarih Köyün tarihini kimler geldi geçtiğini anlatıyor bize Allah Uzun Ömürler versin ikisinide dedi.






Haber: Sezgin Özdemir