Vatani görevini yaparken bir askeri aracın kazası sonucu ayak ve kalçasından yaralanan 35 yaşındaki Kadir Kunaç, 14 yıldır gazilik mücadelesi veriyor. Kazada yaralanan diğer arkadaşları gazi olmasına rağmen Kunaç'a gittiği üç sivil hastane yüzde 20, 37 ve 28 oranlarında engelli raporu verdi. Askeri hastane ise bunları kabul etmeyince gazi olamadı.

Kunaç, 1998 yılında Diyarbakır'a bağlı Kocaköy İlçe Jandarma Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken Bingöl yolu üzerinde askeri aracın devrilmesi sonucu üç arkadaşıyla beraber çeşitli yerlerinden yaralandı. Kunaç, yaklaşık iki hafta Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra hava değişimi için memleketi Denizli'ye gönderildi. Denizli Asker Hastanesi'nde de bir müddet tedavi gören Kunaç. daha sonra İzmir'e sevk edildi. Bir süre sonra Diyarbakır'daki birliğine dönen Kunaç'a, "Askerliğe elverişli" raporu verildi ancak görev yaptırılmadı ve zamanını koltuk değnekleriyle geçirdi. Ardından da bir miktar tazminatla birlikte tezkeresi verilerek memleketine gönderildi.

Kazadan sonra kalıcı yaralardan dolayı sivil hayatta istediği işlerde çalışamayan Kunaç Jandarma Genel Komutanlığı, Mehmetçik Vakfı ve Millî Savunma Bakanlığı'na yazı yazarak tedavisinin yapılmasını istedi. Her defasında, "En yakın askeri hastane olan Denizli Asker Hastanesi'ne sevk" yazısı aldı. Nihayet 14 sene sonra, "Arızası askerlik nedeni ve tesiriyle meydana gelmiştir" diye rapor verildi. Kunaç, "Ancak bu hastanede fizik tedavi, kardiyovasküler sistemimde problemim olduğuna dair detaylı bir rapor vermedi." diyerek ilgisizlikten yakındı. Engelli raporu alarak gazi olmak isteyen Kadir Kunaç, bu sefer Denizli Devlet Hastanesi'ne başvurdu. 2011 Kasım ayında yüzde 20 engel oranıyla "kalp ve damar derin venöz yetmezlik" teşhisi koyuldu. İtiraz üzerine, Servergazi Devlet Hastanesi'nden yüzde 41 engelli rapor alan Kunaç'ın engel oranı yüzde 37'ye düşürüldü. İki hastanenin raporları arasında fark olduğu için hakem olarak tayin edilen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Kunaç'a, buradan yüzde 27 engelli raporu verildi.

Kazada beraber yaralandığı arkadaşlarının Konya Asker Hastanesi'nden verilen raporlarla gazi olduğunu vurgulayan Kunaç, "Askerlikten döneli 12 sene oluyor. Sağlık sorunum beni hayatımdan bezdirdi. 15 senedir dört saat uykum yok. Her gün saat 04.00'te ayaktayım. Doktor, hiçbir tetkik yapmadan, 'Uykunu alıyorsun, onun için 4 saat uyku sana yetiyor.' diye teşhis koyuyor. Ben askere gittiğimde 58 kiloydum. Şu anda tedavi sürecinde kullandığım ilaçlardan dolayı 125 kiloyum. Üç beş sene sonrasını düşünmek istemiyorum. Yaralandığım ilk zamanlar bana, 'Mahkemeye verelim' demişlerdi ancak o dönem şehit olan arkadaşlarımın anısına saygısızlık yapmayayım, devlet bizi sahipsiz bırakmaz diye kabul etmedim. Kimse arayıp sormadı bile. Toplam çalışma günüm bin 800. Göğsümü gere gere gittiğim askerden boynu bükük döndüm. Bu kadar yıldır onun bunun ihsanıyla hayatımı idame ettirmekten bıktım. Her ay kredi kartından kredi kartına borç aktarmaktan yoruldum. Özlük haklarım, tam teşekkülü bir hastane tarafından incelenip bana geri verilmelidir." şeklinde konuştu.