Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akkovanlık köyünde tespit edilen kuduz vakası nedeniyle bölge karantinaya alındı. Yaklaşık 40 kilometrelik alanı kapsayan karantina bölgesinde 12 köye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.
Akkovanlık Köyünde Mustafa Kırıkçı adlı köylüye ait köpek arazide bir tilki ile karşılaştı. Köpek tarafından öldürülen tilkinin Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nün raporu ile kuduz olduğu tespit edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu toplanarak kuduz vakasının görüldüğü bölge ile ilgili bazı kararlar aldı.
Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği Hükümlerine göre hareket edilmesine karar verilen toplantıda; Akkovanlık Köyünden Mustafa Kırıkçı’nın işletmesi merkez kabul edilerek 40 kilometre yarıçapında alanın her an takip altında bulundurulmasına ve bu alanda bulunan bütün İl, İlçe, köy ve beldelerin bilgilendirilmesine, ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Akkovanlık, Ortaköy, Çallı, Çamlıyurt, Olukbaşı, Kayabaşı, Kargıcak köylerinin “Kuduz Risk Bölgesi” olarak belirlenmesine, Akkovanlık Köyü camiinden günde 3 kez Kuduz Hastalığı olduğuna dair ilan edilmesine, köyün giriş ve çıkışlarına “Kuduz Risk Bölgesi” yazılı levhaların konulmasına, aşılı aşısız bütün köpeklerin tasma ile bağlanarak başıboş dolaşmasının önlenmesine, hastalık çıkan işletmedeki hayvanlardan elde edilen sütlerin imha edilmesine, köydeki diğer işletmelerden elde edilen sütlerin pastörizasyon ve sterilizasyon işlemine tabi tutulduktan sonra tüketilmesine, Akkovanlık Köyündeki hayvanların hastalık sönünceye kadar köy dışına çıkarılmamasına ve dışarıdan köye hayvan girişinin önlenmesine, kuduz risk alanında bulunan bütün kedi ve köpeklerin en kısa sürede aşılanmasına, karantina bölgesinde bulunan hayvanlarla direkt ve dolaylı temasta bulunan tüm şahısların koruyucu aşılarının yapılması için İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bilgi verilmesine, başıboş kedi ve köpeklerin Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliğinin 12. maddesinin 8. ve 9. fıkrasında belirtilen hükümlerin yerine getirilmemesi durumunda hastalık vakasının teyit edildiği yerdeki sahipsiz kedi ve köpeklerin öldürülerek imha edilmesine, kuduz olduğu laboratuar tarafından teyit edilen tilki ile boğuşan Mustafa Kırıkçı’ya ait köpeğin itlaf ve imha edilmesine karar verildi.
Ayrıca Çine’nin Işıklar, Ovapınarı, Hatipkışlası ile Yatağan’ın Turgutlar ve Katrancı köylerinde de hayvan giriş ve çıkışlarının önlenmesine karar verildi.