Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'e 12 soru yöneltti. Başsavcı Vekili Görüşen'e Evren, 12 Eylül 1980'de yapılan darbenin gerekçesini "O günkü ülkenin şartlarını anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki yetkilerini kullanarak ülke yönetimine el koyduk." şeklinde açıkladı.
    Evren, Ankara Merkez Orduevi içerisindeki general lojmanlarında Görüşen'e yaklaşık 2,5 saat ifade verdi. İfade verme işleminin ardından bir açıklama yapan Kenan Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgün, Evren'e 12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru yöneltildiğini söyledi.
    Çarşamba günü aynı soruşturma kapsamında saat 11.00'de İstanbul GATA'da yatan Tahsin Şahinkaya'nın ifadesine başvurulacağını dile getiren Özgün, onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacağını belirtti.
    Bu süreçte ilgili cumhuriyet başsavcılığının dava açılması veya açılmaması yönünde karar vereceğini anlatan Özgün, şöyle devam etti: "Takdir edersiniz ki soruşturma devam ediyor. Soruları tek tek sizinle paylaşmamız mümkün değil ancak Sayın Kenan Evren kendisine yöneltilen 12 soruya da tek tek cevap verdi ve soruşturmanın bu aşaması sona erdi."
    İfade sırasında doktor olup olmadığının sorulması üzerine ise Özgün, doktor değil ama sürekli bir sağlık görevlisi bulunduğunu ve çok fazla da sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti. Yalnız biraz ara verdiklerini ifade eden Özgün, sağlık açısından bir sıkıntı yaşandığının söylenemeyeceğini belirtti.
    Soruların içeriğini açıklamasının mümkün olmadığını ancak soruların 12 Eylül dönemine ilişkin olaylarla ve yönetime el koymayla ilgili olduğunu söyleyen Özgün, Kenan Evren'in soruların hepsine açıkça cevap verdiğinin altını çizdi.
Özgün, Kenan Evren'in yönetime el koymaya yönelik soruya şöyle cevap verdiğini aktardı: "Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, 'o günkü ülkenin şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını' söyledi."
Şu anki soruşturmanın Anayasal düzeni değiştirmekle ilgili, 12 Eylül askeri müdahalesiyle ilgili olduğunu dile getiren Özgün, süreci bekleyeceklerini belirtti. Özgün, Kenan Evren'in moralinin de gayet iyi olduğunu da aktardı.
    Cezaevlerindeki işkencelerin sorulup sorulmadığına ilişkin Özgün, "Sorularla ilgili tek tek bilgilendirmem ve size cevap vermem mümkün değil. İlerleyen dönemde bu sorular kamuoyuyla paylaşılacak." ifadelerini kullandı.
    Evren'in sorular karşısında hiçbir tepki göstermediğini, gayet rahat bir şekilde oturarak ifade verdiğini aktaran Özgün, ifade işleminin bittiğini kaydetti. Savcıların bundan 20 dakika önce ayrıldığını ifade eden Özgün, Kenan Evren açısından soruşturmanın sona erdiğini açıkladı.
CİHAN