CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'a, yurtlardaki cinsel istismarı sordu. Ertemür, Bakan Kavaf'a, "SHÇEK' bağlı yurtlarda kalan çocuklarla ilgili olarak cinsel istismar vb. suçlarla ilgili şikayetler ve açılan dava var mıdır" sorusunu yöneltti.

-KAYITLI ÇOCUK 9 BİN 570, FİİLİ BAKILAN 6 BİN 76-

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, TBMM Başkanlığı'na Devlet Bakanı Aliye Kavaf'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kurumun kendi sitesindeki istatistiki bilgileri hatırlatan Ertemür, 0-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik yurt kapasitesinin 8 bin 62, yurtta kalmak için başvuru kayıtlı sayısının 9 bin 570 ve fiili bakılan çocuk sayısının da 6 bin 76 olduğunu belirterek, "Kız yetiştirme yurtlarında kapasite 2 bin 404, kayıtlı sayısı 3 bin 179, fiilen bakılan bin 815'tir. Erkek yetiştirme yurtlarında da kapasite 4 bin 316, kayıtlı sayısı 5 bin 512, fiilen bakılan sayısı 3 bin 223'tür" dedi.

-"CİNSEL İSTİSMAR SUÇUYLA AÇILAN DAVA VAR MI?"-

CHP'li Ertemür, Bakan Kavaf'a, "SHÇEK'e bağlı yurtlarda kalan çocuklarla ilgili olarak cinsel istismar vb. suçlarla ilgili şikayetler ve açılan dava var mıdır? Olay sayısı nedir? Hangi yurtlarda meydana gelmiştir? İllere göre dağılımı nedir" diye sordu.

-"KAÇAN ÇOCUK SAYISI NEDİR?"-

Ailesinden ayrıldığı için psikolojik sorun yaşayan ve tedavi gören çocuk olup olmadığını da soran Ertemür, "Kuruma bağlı yurtlardan kaçan çocuk sayısı nedir? Yaş, cinsiyet ve illere göre dağılımı nedir? Bunlardan suça karışanların sayısı nedir? Yurtlardan kaçma sebepleri nedir? Koşulların daha iyi hale getirilmesi için alınan önlemler nelerdir" dedi.

Yurtlarda kalan çocuklar için, çocuk başına ayrılan yıllık ödenek miktarını da merak eden Ertemür, "Bu miktar yeterli görülebilir mi? İllere göre dağılımı nedir" diye sordu.

-"YURTLARDAN AYRILAN ÇOCUKLARIN KAÇI İŞ BULUYOR"-

Yaşı dolduğu için yurtlardan ayrılan çocukların kaçının iş bulduğunu da soran Ertemür, "2005-2010 yıllarına dair veriler nedir? İllere göre dağılımı nedir" dedi.