ATİNA (CİHAN)- Yunan hükümetinin Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF)’ndan oluşan Troyka ile yürüttüğü müzakerelerin anlaşma ile sonuçlanmasını Yunan basın-yayın organları manşetten verdi. Atina’nın 12 milyar Euro’luk beşinci kredi dilimini temmuz başında alması beklenirken, AB, Atina’ya 2014 yılına kadar 65 milyar Euro’luk yeni bir destek paketi daha verecek.
    Yunan basın-yayın organları, Atina ile Troyka arasında yapılan son anlaşmada devlet memurlarının işten çıkarılması, devlet kurumlarının kapatılması, vergi muafiyetinin kaldırılması, gayrimenkul vergilerinin arttırılması gibi önlemlerin öngörüldüğüne dikkat çekti.
    Atina ile Troyka’nın anlaştığını belirten Kathimerini, 2011 yılı bütçe deliğinin kapatılması için 6,4 milyarlık önlem alınmasında mutabık kalındığını yazdı. Gazete, 12 milyarlık 5’inci taksitin yanı sıra ağır şartlar altında Yunanistan’a yeni yardım verilmesine yeşil ışık yakıldığı ifade edildi. Gazete, reformları yakından izlemek için Troyka’nın Atina’ya yerleşeceğinin altını çizdi.
    Ethnos gazetesi ise Yunanistan’ın 5’inci taksiti alabilmesinin 2011-2015 orta vadeli programa ilişkin anlaşmanın meclisten geçirilmesi şartına bağlı olduğunu yazdı. Gazete, Troyka ile yapılan anlaşmasının ağır şartlar altında sağlandığına dikkat çekti.
    Ekonomi gazetesi Ekspres ise Başbakan Yorgo Papandreu’nun dün Lüksemburg’da görüştüğü Eurogroup Başkanı Juncker’den yeni kurtarma paketi için destek aldığını yazdı. Gazete, yeni kredinin ilave önlemler ve özelleştirmenin hızlandırılması şartına bağlandığını belirtti.
    Bir diğer ekonomi gazetesi İmerisia da hükümetin Troyka ile yaptığı anlaşmanın KDV’de indirim, şirketlere vergi, maaşlarda kesinti, kamuda işten çıkarmalar ve bütün KİT’lerin satılması gibi tedbirleri içerdiğini yazdı. Gazete, AB’nin 2014 yılında kadar 65 milyar Euro’luk yeni kurtarma paketi ile Atina’ya hayat öpücüğü verdiği yorumunda bulundu. CİHAN