Yeni yapılan düzenleme ile standart dışı plaka kullanan araç sürücülerine 427 TL’den 5 bin 191 TL’ye kadar ceza verilecek. Aracın plakası standartlara uygun hale getirilinceye kadar araç trafikten men edilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, 3 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere araç muayenesine dair değişiklik yaptı. Düzenlemeye göre araç plakalarında rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold (kalın), italik veya kapatma şeklinde olması ‘ağır kusur’ kapsamına alındı. 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olmayan plakaların bulunduğu araçlar da TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenesinden geçemeyecek. 

53 bin ceza kesildi

Standart dışı plakaların değiştirilmesi ise oldukça kolay. Araç sahipleri, önce trafik şube müdürlüklerine başvuracak. Buradan temin edecekleri formları doldurarak il ve ilçelerdeki Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) büroları ile kayıt tescil bürolarından yeni plakalarını hızlı ve kolayca değiştirebilecek. 

Geçtiğimiz günlerde hayata geçen yeni düzenlemenin ardından yapılan trafik kontrollerinde toplam 53 bin 110 cezai işlem uygulanırken, 6 bin 282 araç da otoparka çekildi.