CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yaşlıların ve engellilerin aylıklarının kesilmesine neden olan 2022 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklif yasalaştığında, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlarımıza aylık bağlanması ile ilgili ‘hane başına düşen gelir ölçütü uygulaması” kaldırılacak. Uygulama yürürlükten kaldırıldığında yaşlılık ve engelli aylığı almakta iken aylık geliri 300 TL’nin üzerinde olduğu için maaşı kesilen tüm yaşlı ve engellilerimize yeniden maaşları bağlanacak.

Karaca’nın kanun teklifinin gerekçesinde “Anayasamızın ‘Yaşlılar Devletçe korunur, Yaşlılara Devlet Yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir’ hükmü ve yine Anayasamızın ‘sosyal devlet’ ilkesi göz önüne alındığında, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın hukuk dışı yollara yönelmesini önleyebilecek bu kanun teklifi aracılığıyla; sosyal devletin muhtaç, güçsüz, kimsesiz ve engelli vatandaşlarımız ile yakınlarına sağlaması gereken yardımların yeniden uygulanması ‘hane başına düşen gelir ölçütü uygulaması’nın kanun kapsamındaki vatandaşlarımıza yapılacak yardımlar gözetilerek kaldırılmasıamaçlanmıştır.” ifadeleri yer alıyor.
2022 sayılı kanun ile engelli ve yaşlıların kazandıkları haklarının AK Parti hükümeti döneminde ellerinden alındığını hatırlatan CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca, mevcut uygulamada, hanebaşı gelir hesabına göre aylık 300 TL’nin üzerinde geliri olan engelli ve yaşlıların aylığının kesilmesinin Türkiye gerçekleriyle örtüşmediğini belirtti.

Milletvekili Biçer Karaca, “AK Parti tarafından yaklaşık 1 yıl kadar önce yaşlı ve engelli aylıklarının kesilmesine yönelik yapılan bu düzenleme, AK Parti’nin yanlış politikalarının, vatandaşı mağdur eden anlayışının bir örneğidir. TBMM’ye sunduğum kanun teklifiyle, kanun kapsamındaki yaşlıların ve engellilerin aleyhine işleyen uygulamaya son verilecektir. Vatandaşı muhtaç hale getirip sadaka zihniyetiyle oy devşirme anlayışına sahip olan AK Parti’nin maskesi düşmüştür. Sosyal devlet anlayışıyla hareket eden, “Önce Türkiye” diyen Cumhuriyet Halk Partisi, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek, vatandaş odaklı politikalara ve projelere sahiptir. CHP iktidarında vatandaş sadaka değil hak ettiğini alacaktır.” dedi.