Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Uzakdoğu ürünlerinin, Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülkeler üzerinden Türkiye’ye girdiğine dikkat çekerek, ürünlere, menşe şahadetname uygulaması yapılmasını istedi. DTO ev sahipliğinde, Denizli’deki oda ve borsa yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla, ‘Oda-Borsa Yönetim Kurulları Müşterek Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıya, DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, Acıpayam Ticaret Odası Başkanı Mehmet Sürücüoğlu, Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, Sarayköy Ticaret Odası Başkanı Orhan Dikici, Tavas Ticaret Odası Başkanı Saffet İnamlık ile oda/borsa yönetim kurulu üyeleri katıldı. Açılış konuşması yapan Başkan Necdet Özer, 5174 Sayılı Kanunu’nun 99. maddesine istinaden ilde faaliyet gösteren Oda-Borsa Yönetim Kurulları Başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla müşterek toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Denizli olarak birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. Son TOBB seçimlerinde de Denizli’nin etkinliğini gördük ve önemli görevler aldık. Artık yaşanılan sorunların daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz. Bu tür toplantılarda da sorunlarımızı masaya yatırıp, tartışma imkanı bulacağız. Toplantı sonuçlarını da yönetim kurulu üyesi olmam dolayısıyla TOBB’a bizzat ileteceğim”  dedi. 

Sorunlar daha hızlı çözülecek

TOBB’da görev alması dolayısıyla artık yaşanan sorunların daha hızlı çözüleceğine inandığını ifade eden Özer, toplantıda ele alınan konularla ilgili şunları söyledi: “Sanayi kenti Denizli’de son 7-8 yıldır sıkıntı var. Başka bölgelere verilen teşviklerle benzer illerimizin gerisinde kalıyoruz. Tekstille ilgili Uzakdoğu’dan getirilen birtakım ürünlerin Türkiye’ye girişinde belgelendirme söz konusuydu. Bu, Denizli’yi çalışır hale getirdi. Ancak son zamanlarda Uzakdoğu ürünlerinin, Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ülkeler üzerinden Türkiye’ye girdiğini belirledik. Bu konuda TOBB bünyesindeki Tekstil Birliği ile çalışmalarımız var. Ürünlere, menşe şehadetname uygulaması yapılmasını istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefine Denizli 15 milyar dolar olarak katkı sağlamayı hedefliyor. Bunun için ulaşım sorunu çözülmelidir. Kaklık Lojistik Merkezi bir an önce faaliyete geçirilmeli, özellikle de Büyük Anadolu Projesi'nin (BALO) Denizli’den de geçmesi, ayrıca havaalanının daha kullanışlı hale gelmesi için çalışmalar yürütülmelidir. Kıdem tazminatı ile ilgili en son toplantıda yine anlaşılamadı. Bu konuda hem işçi hem de işveren mağdur durumda, bir an önce kıdem tazminatları ile ilgili problemler çözülmelidir.” Dedi. 

Büyük şans

Başkan Özer’in TOBB’da görev almasının Denizli adına şans olduğunu dile getiren DSO Başkanı Keçeci, “Bizler istek ve sorunlarımızı gerek TOBB’a gerekse de ilgili bakanlıklara iletiyorduk. Fakat şimdi bunları, Sayın Özer’in TOBB yönetim kurulu üyesi olması dolayısıyla kendisine iletiyoruz ve daha çabuk çözümlere ulaşıyoruz. Bu avantajla işimiz daha kolay olacak diye düşünüyorum.” diye konuştu. TOBB’da temsilci bulunmasının önemine değinen Denizli Ticaret Borsası Başkanı Tefenlili de, “Denizli’de son 20 yılda zahire pazarının yeri üç defa değişmiştir. Şimdi tekrar pazarın taşınmasıyla ilgili yeniden girişimler var. Bu pazar artık şehir dışında geniş bir alanda kurulmalı ve bir daha taşınmamalıdır. Ayrıca gıda işletmelerinde mühendislere uygulanan yüksek asgari ücret uygulaması ile ilgili yeniden düzenlemeye gidilmesini beklemekteyiz.” şeklinde konuştu.