Frekans Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dündar, bir zamanlar ithal ettiği makinaları ihraç etmeye başlayan Türkiye’nin, yakın gelecekte teknolojiyi yurt dışında takip eden değil, takip edilen konuma geleceğini söyledi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, KOSGEB’in Ankara’da düzenlediği ‘KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’ töreninde, 'Inovatif KOBİ' kategorisinde birinci seçilerek, ödülünü Başbakan'dan alan Frekans Makina’yı ziyaret etti.

Ziyarette, Frekans Makina’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Frekans Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dündar, 1997 'Vega Otomasyon' kurulan firmalarının 2004 yılında makine imalatına başladığını, 2008 yılında Frekans Makina kurularak, kablo makineleri imalatı konusunda uzman olan kadrosuyla dört bin metrekarelik fabrikasında faaliyette bulunduklarını ifade etti. Frekans Makine’nin Ar-Ge çalışmalarını 2010 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknokent Ofisi'nde devam ettiğini dile getiren Dündar, TÜBİTAK-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEP) kapsamında 4, KOSGEB kapsamında 3 projeyle birlikte 20’den fazla patenti ve faydalı modeli alınarak özgün makinalar ürettiklerini söyledi.

Frekans Makine’nin, kablo sektöründe birçok ilkleri gerçekleştirdiğini vurgulayan Dündar, “Bu kapsamda dünyada ilk merkezi tip çelik tel zırhlama makinasını ‘Çelik 08’ ile alanında tek olan tel büküm ve çelik tel zırhlama işlemi yapabilen ‘Multi Strander 10’ makinasını yaptık. Sektöre yönelik laser sensörlerin, dönen makinalarda servo motor ve wireless haberleşmelerinin kullanımı gibi daha birçok teknolojik yeniliklerin makine sektöründe uygulamalarını yaptık.” dedi.

Ürettikleri zırhlama makinesinin dünyada muadilinin olmadığını vurgulayan Dündar, benzerlerinin Avrupa’da 1.5 milyon Euro civarında olduğunu kaydetti. Bunu 600 bin liraya sattıklarını belirten Dündar, "Türkiye, makine üretiminde önemli bir seviye kat etti. Bazı noktalarda teknolojide kendi standartlarımızı koyma noktasına geldik. Bir şeyleri başarabileceğimize inandık. Bu sektörün önü açık, iyi yapılanmamız, üretim kültürümüzü ciddi geliştirmemiz lazım. Türkiye, yakın bir gelecekte inşallah teknolojiyi yurt dışında takip eden değil edilen duruma gelecek.” diye konuştu. Ürünlerinin yüzde 65’ini Afrika, Avrupa ve Asya’dan 15 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Dündar, “Bu proje üzerinde 15 mühendisimiz, 60 çalışanımızla birlikte 6 yıldır çalışıyorduk. Başbakanımızın elinden aldığımız ödüle kadar yaptığımız işin öneminin biz de çok farkında değildik. Yaptığımız çalışmaların ödüllendirilmesi bizi motive etti.” şeklinde konuştu.

Vali Demir de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, Denizli ziyaretinde PAÜ Teknokent’in potansiyelinin iki katına çıkarılması talimatını verdiğini, bununla ilgili çalışmaların başladığını açıkladı. Denizli’nin, sanayide Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Demir, şöyle devam etti: “Bu teknoloji ve tecrübe birikimimizin, ülkemizin geleceği anlamında çok önemli olduğuna inanıyorum. Frekans Makine’nin yaptığını daha önce ithal ediyorduk. Denizli’de firmaların yöneticilerin sorumluluğu fazla. Denizli’nin sanayide hedeflerini büyük tuttuk. Şu anki alanı ıslah sanayi organize bölgesi yapmaya çalışıyoruz. Denizli’de kâğıt üzerinde 7 tane organize sanayi bölgesi var. Ama şu anda bir tanesi çalışıyor. Bunu şehrin kabul edebileceği bir şey değil. Şu anda Çardak Organize Bölgesi’nde ölçekleri çok büyük firmalar müracaat etmeye başladı. İki firma yatırıma başladı. Bir tanesi Türkiye’de kimsenin giremediği güneş enerjisiyle ilgili çalışma başlatacak. Biz organizelerde altyapıyı tamamlayarak yatırıma uygun hale getiriyoruz.”