Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, hayata geçirilen en önemli tanıtım etkinliklerinden birisi olan Büyükelçiler Buluşması, bu yıl 2-4 Eylül 2016 tarihleri arasında Çanakkale'de düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinlikte, 73 ülkeden 181 büyükelçi ve bürokrat ağırlandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Sayın Süleyman Kocasert ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde ağırlananlar arasında Fransa, İtalya, Hollanda, Brezilya, İsviçre, İspanya, İsrail, Kongo, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelerin Büyükelçileri yer aldı.

15 Temmuzun Ekonomiyi Etkilemediği Büyükelçilere Anlatıldı

15 Temmuz'un hemen ardından ilk pazartesi günü, borsadan merkez bankasına, gümrük idarelerinden özel bankalara kadar bütün kurumlarının çalışmalarını normal seyrinde sürdürdüğünün altı çizildi. Özetle ekonominin ve ticari hayatın, yaşanılan olaydan zerre kadar etkilenmediği birinci ağızdan büyükelçilere anlatıldı.

Büyükekşi'den 73 Ülkeye Yatırım Çağrısı

Etkinlik kapsamında düzenlenen forumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının yüzde 44'ünün yapıldığı 73 ülke temsilcisine işbirliği konusunda çağrıda bulundu. Büyükekşi, “65 bin ihracatçının ortak gayretiyle Türkiye'nin 2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almasını, sadece ihracatın değil yatırımların da artırılmasını hedefliyoruz. Ancak bu amaca yalnız ihracatı değil, ikili ticareti ve yatırımı artırarak ulaşabiliriz. Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 625 milyar dolar ithalat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Büyüklerimiz 'plansız hedef, dilekten ibarettir' demiş. Bu söylemden hareketle sizlerle ilişkimizi daha da güçlendirmeyi ve her iki tarafın da kazanmasını arzu ediyoruz. Hem Türkiye'de hem de üçüncü ülkelerde sizlerle yatırım yapabiliriz” dedi.

Şehitlikler, Truva ve Assos Gezildi

Etkinlik süresince büyükelçi ve bürokratlar, tarihi, kültürel ve turistik yöreleri gezdi. Bu kapsamda Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale deniz ve kara muharebelerinin yapıldığı, şehitlikler, anıtlar ve savaş kalıntılarının yer aldığı tarihi ve kültürel ögeleri içinde bulunduran Gelibolu Anıtları ile Truva, Assos gibi yöreler ziyaret edildi.

Etkinliğe büyükelçi ve bürokrat düzeyinde katılan 73 ülke: Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Benin, Belarus, Bosna-Hersek, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkina Faso, Cezayir, Ekvator, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filistin, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gambiya, Gana, Güney Afrika, Güney Sudan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Karadağ, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, Kongo, Kosta Rika, KKTC, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Meksika, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Nijer, Nijerya, Panama, Peru, Polonya, Ruanda, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Sudan, Şili, Tayland, Tunus, Uganda, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yunanistan, Zambiya oldu.