Arabuluculuk işlerin uzamadan, dallanıp budaklanmadan çözülmesi için kullanılan bir yöntemdir. Taraflar bir araya getirilir ve ortak bir paydada buluşmalarının mümkün olup olmadığına bakılır. Uygulamalar sonucunda bazı zamanlarda başarılı olunur ve uzun süren davalar yerine kısa süreçte sorunlar ortadan kalkar. Bu yüzden ticari davalarda arabuluculuk yönteminin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda bir ticari dava öncesi arabulucuya gitme şartı bulunmaktadır. Arabulucuya gittikten sonra eğer sorun çözülemiyorsa ancak o zaman dava açılabilir. Bu durumlara bakabiliriz.

1-) Sigorta Davası

Sorumluluk sigortası yaptırmış olan kişiler herhangi bir zarara uğradığı takdirde bunun bedelini almak istemektedir. Sigorta şirketleri ile kişilerin anlaşamadığı durumlarda ise akla ilk gelen şey dava yolunu seçmektir ancak ilk yapılması gereken bir arabulucu tercih etmek olacaktır. Bu durum trafik sigortasına dahil değildir çünkü trafik sigortalarında tamamen yasalar uygulanmaktadır. Diğer sigortalarda ise anlaşma sağlanamadıysa öncelikle arabulucuya gidilir. Arabulucudan da bir anlaşma çıkmıyorsa o zaman yeni bir yola başvurulabilir.

2-) Tüketici Davası

Tüketici davalarında da arabulucu tercih edilebilir, belirli bir tutarın altındaki davalar için tüketici hakem heyetine başvurmalısınız ancak tutarın yüksek olduğu zamanlarda arabulucuya gidilebilmektedir. Sizin tüketici davanızın arabulucuya götürülüp götürülmeyeceğini öğrenmek istiyorsanız bir avukatla iletişime geçmeniz yararınıza olur. Bulunduğunuz bölgedeki hukuk bürolarına giderek tüketici davası konusunda bilgi alabilirsiniz. Nişantaşı çevresindeyseniz Nişantaşı avukatlık büroları size bu konularda bilgi verir. Yine farklı hukuk bürolarına da giderek geniş bilgi alabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.

3-) Menfi Tespit Davaları

Menfi tespit davalarının amacı borçlu kişinin maddi hukuka göre borçlu olmadığının tespit edilmesi için açtığı davalardır. Bu davayı açmak için henüz borcun ödenmemesi gerekir. Alacaklı kişiye borç ödenmeden önce borcun olmadığının tespit edilmesi amacıyla bu davalara başvurulabilir. Menfi tespit davalarında arabulucuya gitme noktası ise davanın ticari boyutu barındırmasıyla ile alakalıdır. Konu ticaretle ilgili olduğu zaman arabulucuya gidilmesi gerekebilir, böylece sorunların öncelikle arabulucu yardımıyla çözülmesi sağlanacaktır.

Arabulucunun Tercih Edilmesinin Avantajları Nelerdir?

Arabuluculuk işinin sayılabilecek birçok faydası bulunmaktadır. Öncelikle davaların çoğu zaman uzun ve yıpratıcı bir süreç olacağını söylemek mümkündür. Bu yüzden daha hızlı bir şekilde yol alınacak, çözüme ulaşılabilecek yolların denenmesi gerekmektedir. Bu yolların başında da arabuluculuk gelmektedir. Kendinize kolayca bir arabulucu bulabilirsiniz ve size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece uzun zaman alan davalardan kurtulabilme şansınız olur. Arabulucu nasıl bulacağınızı merak ediyorsanız hukuk büroları, avukatlık büroları bu konuda hizmet verir. Nişantaşı hukuk bürosu gibi herhangi bir büroya gittiğiniz zaman arabulucu bulabilirsiniz. Arabulucuya konuyu detaylıca anlatırsanız size nasıl bir yol izleneceğinden bahsedecektir.

Arabulucuya gittiğiniz takdirde maddi manevi avantajlı çıkma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Süreç ne kadar uzarsa manevi olarak da o kadar yıpranırsınız. Bu yıpranmadan kurtulmak için arabulucuları tercih edebilirsiniz. Dediğimiz gibi arabulucu bulmak hiç zor bir iş değildir. Ayrıca kimi zaman arabulucuya gitmek bir zorunluluktur. Bir hukuk bürosuna giderek bu sorunu kolayca atlatabilirsiniz. Birçok hukuk bürosu bulunmaktadır ve hepsi size yardımcı olur. Nişantaşı hukuk bürosu örneğini vermiştik, Nişantaşı hukuk büroları hangisi olursa olsun size yardımcı olacağı gibi diğer yerdeki bütün hukuk büroları da size destek olur. Bu yüzden nereden arabulucu bulacağınızı düşünüyorsanız bunların zor konular olmadığını bilmelisiniz.

Arabuluculuk için sayılabilecek faydalardan birisi de ticaretle uğraşan kişilerin ticaretlerine yönelik engelin ortadan kalkmasıdır. İş dünyasında ne kadar engelsiz şekilde işlerinize devam ederseniz o kadar iyidir. Davalarla uğraşırken, davanın nasıl sonuçlanacağını bilmeden ilerlerken bu durum sizin için can sıkıcı hale dönüşebilir. Bu yüzden arabulucuyu tercih ettiğiniz zaman sonucun ne olduğunu erkenden öğrenirsiniz ve sizin de isteklerinizin bir kısmı karşılanır. Aynı zamanda diğer tarafın da isteklerinin bir kısmı karşılanır. Böylece iki tarafta mutsuz olarak masadan kalkmaz. Arabuluculuğun iki tarafı memnun etme özelliği bulunduğu için tercih edilmesi gereken yöntemlerden birisini olduğunu söylemek mümkündür.

Arabuluculuk Ücretini Kim Öder?

Arabuluculuğun tarafları ortak noktaya getirme işlemi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden arabulucular her iki tarafında işinin çözülmesi için uğraşır haliyle taraflar anlaşırsa arabuluculuk ücretini de paylaşırlar. Böylece sorun çözülmüş olur, daha büyük masraflardan ve uğraştan kurtulan taraflar için bu ücret sorun teşkil etmez.