Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, 2012 yılının ikinci altık döneminde gelen siparişlere, yılbaşı siparişlerinde eklendiğini, kazançlı bir dönemin yaşandığını söyledi. 2012 yılının ikinci altı aylık döneminin bol siparişli ve kazançlı geçtiğini, ihracat rekorları kırıldığını ifade eden Başkan Dal, “Yılın ilk yarısında yüzde 30’lara varan kayıplar yaşayan tekstil ve konfeksiyon sektörü, yılbaşı alışverişi için stok siparişlerinin de katılması ile birlikte, sipariş yoğunlaşması yaşayarak ay bazında rekorlara imza attı. İhracat rakamı olarak 2011’ in rakamlarını kıl payı yakalayamayacak olsak ta, pamuk fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı olumsuz etkinin çok büyük oranda telafi edildiğini görmekteyiz. Bu anlamda 2012 yılını aslında kayıpla değil, kazançla kapattık.” diye konuştu.

Stoklar bitti, siparişler geldi

2011 yılında verilen siparişlerle üretilen ve satışı yapılan ürünlerin stoklarda tükenmesiyle birlikte 2012 yılı ortalarında yeni siparişlerin verilmeye başladığını hatırlatan DETGİS Başkanı Dal, “2010 yılında dünya pazarlarında durgunluktan çıkış sonrası artan talebe karşılık, orantısız bir biçimde emtia fiyatlarında bir artış yaşadık. Kilosu 90 dolar sentlerde gezen pamuk fiyatları hızla 450 sentlere tırmanmıştı. Bu sebepten dolayı talebe göre şekillenen iplik piyasaları da buna tepki vermekte geç kalmadı. Yüksek fiyatlardan alım endişesi ile tekstilde siparişlerini yoğunlaştıran hazır giyim firmaları, 2011 yılında ihracatın ve iç talebin zirve yapmasına sebep oldu. Stoklarını 2012 yılı için dolduran firmalar, bundan sonra daha temkinli alım yaparak pozisyonlarını 2012 yılının ikinci yarısına kadar değiştirmediler. Bunun sonucunda yılın ilk yarısını hareketsiz ve endişe ile beklemekle geçiren üretici ve ihracatçı firmalarımız, mağazaların stoklarını azaltması ile birlikte 2012 yılının ikinci yarısında alımlarını hızlandırdılar.” şeklinde konuştu.

Fabrikaların kapasitesi arttı

2012 yılında gelen siparişleri karşılamakta zorlanan fabrikaların kapasite artırımına gittiğini vurgulayan Dal, “2012 yılının ikinci altı aylık döneminde gelen siparişleri karşılamakta zorlanan firmalarımızın büyük bölümü önemli bir kapasite artırımına gitti. Bu da sektörün kapasite kullanım oranını ve aynı zamanda kapasitede artış sağladı. 2012 yılında karşılaştığımız en önemli sorun ise istihdamda yaşandı. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan sektör, özellikle fason üretim kapasitesinin azalması ile sıkıntı yaşadı. İstihdam sorununun önümüzdeki yıllarda artarak süreceğini ve bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının bizzat sahada yapacağı çalışmaların olumlu neticeler vereceğine inanıyorum.” Dedi.