ANKARA (CİHAN)- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç giderlerindeki artışın SGK’lı sayısındaki artıştan kaynaklandığını belirtti.
    Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, ilaç ve sağlık harcamaları basit bir gider kalemi değil; toplum sağlığına, ülke ekonomisine ve ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu belirtti. Saydan, sağlık harcamalarının basit maliyet hesaplarıyla görmezden gelinerek, sağlık harcamalarında artış olarak görülmesi son derece yanlış bir tutum olduğuna işaret ederek, “Üstelik ortada herhangi bir artış varsa dahi bu 2010 ocak ayında SGK kapsamına dahil edilen milyonlarca vatandaşımızın eklenmesiyle meydana gelen bir artış miktarıdır.” dedi.
    SGK’nın çıkarttığı her yeni uygulamada ilaç giderlerindeki artışının ardına saklandığına işaret eden Saydan, açıklamasına şöyle devam etti: “Oysa ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in, TBMM’de vekillerin verdikleri soru önergelerinin cevabında; ilaç giderlerinin 2008'de 10 milyar 717 milyon TL, 2009'da 13 milyar 161 milyon TL, 2010'da 13 milyar 468 milyon TL olduğunu açıkladı. Buradan da anlaşılacağı üzere; 2010 yılının ocak ayında SGK kapsamına alınan konsolide bütçeye tabi kurumların personelleri ve bakmakla yükümlü oldukları 7 milyon 235 bin kişinin ve TSK bünyesindeki askeri ve sivil personel ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin SGK kapsamına alınmasına rağmen artış oranı yok denilecek kadar azdır. SGK’nın bu konudaki söylemlerinde vatandaşları yanlış yönlendirmemesini, bunları bahane göstererek yapılan tasarruf tedbirleri adı altındaki uygulamalarla vatandaşlar ve eczacılar mağdur etmemesini istiyoruz."

ECZACILAR MALİYE BAKANLIĞI’NDAN ALACAKLI
    Saydan, konsolide bütçeye bağlı kurumların tedavi ve ilaç ödemelerinin 15.01.2010 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilmesinin ardından, devir öncesi dönemde konsolide bütçeye bağlı kurumlarla anlaşması olup, kuruma teslim ettiği 2009 yılına ve 2010 yılının 15.01.2010 tarihine kadar olan bölümüne ait ilaç fatura bedellerini halen alamayan eczacıların bulunduğunu kaydetti.
    Saydan, eczacıların, vergisini zamanında ve eksiksiz öderken, Maliye Bakanlığı’nın 2 yıldır eczacıların fatura bedellerini görmezden gelerek ödememesini kabul edilemez bir tutum olarak değerlendirdi. Saydan, eczacıların alacaklarının ödenmesi için Maliye Bakanlığı’nı göreve çağırdıklarını kaydetti. CİHAN