Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, büyük baş hayvancılıkta kentin her yıl daha da ileriye gittiğini söyledi. Denizli’de 210 bin baş büyük baş hayvan bulunduğunu, hava şartlarının ve alt yapının Denizli’de süt sığırcılığı yapmaya çok elverişli olduğunu belirten DTB Başkanı Tefenlili, “Denizli’de 2000’li yıllarda 50-60 bin olan büyük baş hayvan sayısı bu gün 210 binler seviyesine yükseldi. İlimizde büyükbaş hayvancılığa yönelik 2005 yılından sonra hızlandı. Verilen desteklemeler de bunu etkiledi. Denizli iklimi ve alt yapısı ile büyükbaş yetiştiriciliğine çok uygun bir konumda. Süt üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde soğuk zincir kuruldu. Sütü alan firmalar, bu yerleşmiş alt yapı sayesinde kaliteli sütü sabah ve akşam sütü diye ikiye ayırarak üreticiden satın alıyor. Denizli’de üretilen kaliteli sütü satın almak için firmalar adeta birbiriyle yarışıyor. Büyük baş hayvan sayımızın daha da artacağından eminim. Bizim bilinçli üreticilerimiz sayesinde Denizli çevresine damızlık büyük baş satan, hayvan üssü bile olabilir” diye konuştu.

Denizli'de Et sektörü de canlanacak

Denizli’de büyükbaş hayvanda olduğu gibi küçükbaş hayvan besiciliğin de de büyük artışlar olduğunu hatırlatan Tefenlili, “Hayvancılıktaki bu gelişmenin et sektörü ile de desteklenmesi gerekiyordu. Bunun içinde başta belediyemiz olmak üzere milletvekillerimiz ve oda başkanlarımız ile birlikte büyük bir çalışmanın içerisine girdik. Ankara’da önemli görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerimizde olumlu sonuç verdi. Et Balık Kurumu doğu Anadolu dan sonra ilk kez Denizli’de yatırım yapma kararı aldı. Belediyemiz tarafından kuruma tahsis edilen Eskihisar mahallesindeki mezbaha neye 20 milyon lira yatırım yapılarak dev bir et işleme tesisi kurulacak. Bu tesis sadece Denizli’nin değil, çevre illerinde hayvanlarını satın alarak kesimini yapacak ve satacak. Denizli Et Balık Kurumu Yetkilileri tarafından da çok beğenildi. Çünkü ilimizin 200 kilometrelik çevresinde Antalya gibi Muğla gibi, İzmir gibi önemli turizm kentleri de bulunuyor. İlimizdeki canlı hayvan sayısı da kurumun burada yatırım yapmasında etkili oldu” diye konuştu.

Zahire pazarı taşınacak

İzmir yolu üzerinde bulunan Zahire Pazarı’nın Kumkısık köyü yakınlarında başka bir yere taşınacağını ve oraya borsa tarafından modern içinde laboratuarlarında bulunacağı bir binanın yapılacağını anlatan Borsa Başkanı Tefenlili, “İl merkezdeki zahire pazarı ile birlikte Çivril’de de yeni bir Pazar ve borsa binası kuracağız. Çivril, Baklan, Çal ve Çivril ovalarına hakim. Bölgede yılda 30 bin ton çerezlik ayçiçeği üretiliyor. Bunun yanında üzüm, elma tahıl ürünleri bolca yetiştiriliyor. Üniversitemizin de desteği ile kaybolmaya yüz tutmuş genlerimizin korunması için çalışma yapacağız. Borsa olarak Çal’da büyük bir arazinin tohum ve gen üzerinde araştırmalar yapılması için üniversitemize devir edilmesini sağladık. Kendi genlerimiz ile kendi ürünlerimizi yetiştireceğiz. Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde ithal hiçbir ara madde kullanılmadığı için ülkemizin ekonomisine de büyük katkısı var.” dedi. Denizli’nin giriş ve çıkışlarında kurulacak alış veriş merkezlerinde kente has ürünlerin satışının yapılmasını istediklerini bununla ilgili olarak ta belediyelere çağrı yaptıklarını hatırlatan Tefenlili, “İlimiz birçok ile ulaşımı sağlayan bağlantı yolları üzerinde kurulu. Kendine has birçok ürünümüzde var. Bu ürünlerin satışının yapılabileceği ana yollar üzerinde alış veriş merkezleri kurulmalı. Serinhisar leblebisinden, Kızılcabölük tekstil ürünlerine, Yatağan bıçağından Tavas kotuna kadar birçok ürün buralarda satılmalı. Böyle merkezlerle ilimizden geçiş yapanlardan faydalanmamız gerekir” diye konuştu.