Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 'Kimse bizden popülizm beklemesin' açıklamasına rağmen, arka arkaya açıklanan altın hediyesi, borç erteleme ve af gibi düzenlemeler bazı kesimlerce 'Seçime doğru müjde yağmuru' olarak değerlendirilmeye başlandı. Davutoğlu bu eleştiriye "Hükümetimizin popülist bir ekonomi anlayışı olmayacak. Haziran 2015'ten sonra da iktidarımız devam edecek. Popülizm, eğer insanların bir sonraki seçimi kazanma güveni yoksa ortaya çıkar" diyerek cevap vermişti.
Son dönemde arka arkaya çıkan düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

RANT VERGİSİ SEÇİM SONRASINA:

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve inşaat sektörünü yakından ilgilendiren rant vergisinin seçim sonrasına bırakılacağı kesinleşti.

SAĞLIK PERSONELİNE YIPRANMA VE DÖNER SERMAYE MARTTA GELEBİLİR:

Sağlık bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, geçtiğimiz hafta yıpranma payı, döner sermaye bedellerinin emeklilik maaşına ilavesiyle emeklilik ücretlerinin artırılması ve nöbet ücretlerine zam yapılması konusunda bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Gümüş, bu çalışmanın 14 Mart'a yetişebileceğini de söyledi.

BELEDİYE BORÇLARINA 6 AY ERTELEME

Kasımda yapılan bir düzenleme ile, belediye borçları için bütçelerinden merkezi yönetimin yapacağı kesintinin 6 ay süreyle ertelenmesi benimsendi.

HER ÇOCUĞA BİR ALTIN:

Devlet doğum yapan kadınlara ilk altını takacak. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk içinse 600 TL devlet tarafından anneye verilecek.

SAĞLIK GÜVENCESİ OLMAYANA DA AF GELDİ:

Sağlık güvencesi olmadan sağlık hizmeti alanlara da son dakika affı geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasaya eklenen düzenlemeye göre, sosyal güvence kapsamında olmayan kişilerin, 31 Aralık 2014'e kadar tahsil edilmemiş alacakları için af uygulanacak. Alacak tutarı bin TL'nin altında ise tüm alacak affedilecek; alacak tutarının yarısının bin TL'den az olması halinde ise borcun bin TL'lik kısmı silinecek kalan kısım tahsil edilecek. Bunun dışında kalan alacaklar içinse, borcun yarısının ödenmesi koşulu aranacak. Bir yıl içinde borcun yarısı ödenirse; geri kalan kısım affedilecek. Bu kapsamda 1 milyon faturanın olduğu belirtiliyor.

BAĞ-KUR'LUNUN BORCU DONDURULDU:

1.3 milyon Bağ-Kurlunun 1 yıldan daha uzun süreli borçları da dondurulacak. Düzenleme daha önce de gündeme gelmiş; bürokrasinin 'Ekonomik dengeler olumsuz etkilenir' uyarısı üzerine geri çekilmişti.

POPÜLİZM GÜVEN YOKSA ORTAYA ÇIKAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'seçim ekonomisi' eleştirilerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Kimse bizden popülizm beklemesin" yorumunu yapmıştı. Davutoğlu, şunları kaydetmişti: "Hükümetimizin popülist bir ekonomi anlayışı olmayacak. Haziran 2015'ten sonra da iktidarımız devam edecek. Popülizm, eğer insanların bir sonraki seçimi kazanma güveni yoksa ortaya çıkar. Kimse bizden popülizm beklemesin ama bunun yanında kimse de dinamik bir şekilde seyreden ekonomi politik konjonktürde statik bir tavır da beklemesin" diye konuştu.