MOSKOVA (CİHAN)- Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Şanghay Zirvesi sonrası Moskova’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Çinli mevkidaşı Hu Jintao ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında bilgi veren Medvedev, 30 yıllık süreyi kapsayan doğalgaz sevkıyatı anlaşmasında fiyat konusunda henüz mutabakata varamadıklarını açıkladı.
“Batı ve doğu hattından doğalgaz anlaşmamız var. Bunlar bizim kısa süreli hedeflerimiz. Çin Halk Cumhuriyeti’nde doğalgaz sevkıyatı ile ilgili belgeler sonlandırılmak üzere. Bunlar önümüzdeki on yılları kapsayan stratejik belgeler” ifadelerini kullanan Rusya lideri, fiyatlar konusunda bir kısım sorunların devam ettiğini belirtti.
2009'da Çin'e her yıl 70 milyar metre küp gaz aktarılmasını öngören bir çerçeve anlaşması imzalayan iki ülke, fiyatta anlaşamayınca görüşmeler çıkmaza girmişti. Çin uzun vadeli ve yüklü alımlar için piyasa şartlarının çok altında bir rakam öneriyor.
Rusya ve Çin, 2015’e kadar toplam ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasını ve 2020’de de bu rakamın 200 milyar dolara ulaştırılmasını hedefledi. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya lideri, “Bu rakamların ülkelerimiz arasındaki ortaklığın ve işbirliğinin düzeyini göstermesi açısından önemli. Şu an mevcut ticari hacimden memnun muyuz? Bir açıdan evet, diğer açıdan hayır. Vatandaşlarımız önemli oranda mal alıyor. Bu iş ve kazanç sağlıyor. Diğer taraftan bir kısım sorunların olduğu da açık” şeklinde konuştu. CİHAN