Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), emeklilere aylıkları karşılığında yıllık belli bir miktar banka promosyonu verilmesi için Bankalar Birliği ve bankalar ile yürüttüğü pazarlıkta, 3 yıllığına 500 ila 600 liraya yakın bir tutarın verilmesi noktasına gelindi.

Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED), memurlara maaşları karşılığında verilen banka promosyonunun emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi talebiyle gündeme gelen banka promosyonu tartışmaları hızlandı.

Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi, emekli aylıklarına zam yapılması ve ticari faaliyette bulunan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması gibi seçim sürecindeki vaatlerini hayata geçiren hükümet, son dönemde emeklilerin aylıklarına banka promosyonu verilmesi yönündeki vaade yoğunlaştı.

RAKAMLAR ÜZERİNDE KONUŞULUYOR

SGK'nın Bankalar Birliği ile kamu ve özel bankalarla bir süredir yürüttüğü görüşmeler neticesinde bankalar, 3 yıllığına 500 ila 600 lira arasındaki bir tutarı promosyon olarak vermeyi kabul etti.

SGK yetkilileri ise rakamı yetersiz görerek, bankalardan rakamı artırmalarını talep etti. Taraflar arasında görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam etmesi ve rakamın bir miktar daha artırılması bekleniyor.

Bu arada, SGK tarafından 2015'te emeklilere aylıkları kapsamında toplam 152 milyar lira tutarındaki ödeme, bankalar aracılığıyla yapılmış, kamu çalışanların aksine, bu ödemeler karşılığında emeklilere banka promosyonu verilmemişti.

'SONUÇLANACAK OLMASINDAN MEMNUNUZ'

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışanların yararlandığı banka promosyonundan emeklilerin de faydalanmasını yıllardır dile getirdiklerini belirtti.

Bu talebi ortaya atan ve sürekli gündemde tutanların da kendileri olduğunu ifade eden Ergün, emeklilere promosyon verilmesi konusunda hükümetin de kendilerini desteklediğini vurguladı.

Ergün, yıllardır dile getirdikleri promosyon taleplerinin, yakın zamanda sonuçlandırılacak olmasının memnuniyetini yaşadıklarını ifade etti.

Derneğin 21. Genel Kurulu'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Emeklilerimiz yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar" yönünde açıklama yaptığını belirten Ergün, "Hakkımız neyse onu istiyoruz. Biz, kimseden hak etmediğimiz bir şeyi talep etmiyoruz. Emeklilerimiz için buradan gelecek para çok önemli. 300 lira denilip geçilmemeli. Emeklilerimiz ayda bir kilogram et alıyorsa, bu 10 aylık et parası demektir. Biz bunu hayata geçireni başımıza taç yaparız" dedi.