Türk işadamlarının sınırları aşan başarı hikayeleri, dikkat çekiyor. Arpaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arslan, bir zamanlar pazarlarda mendil, çorap satarken oluşturdukları 'Sevilens' marka perdeleri 30 ülkeye ihraç eder hale geldiklerini söyledi.

Arpaş A.Ş. Antalya Titanic Beach Hotel’de Sevilens markasındın 2013 sezonu koleksiyonunu tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, sektörde üç nesildir manifaturacı olarak faaliyette bulunduklarını ifade etti. Dedesi Celal Arslan’ın Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Kozagaç beldesinde at, katır sırtında çerçicilik yaptığı bilgisini veren Arslan, daha sonra manifatura dükkanı açtıklarını, kendisinin de pazarlarda mendil, çorap sattığını anlattı. Dükkanlarında çıraklık yaparak 42 yıllık hayatının 25 yılını en alt kademede çalışarak bu noktaya geldiklerini dile getirdi.

Amcalarıyla 1980’lerde Sümer manifatura dükkanı açtığını daha sonra da dokuma fabrikası kurduklarını belirten Arslan, "2004 yılında Arpaş’ı kurduk. Perde üzerine çalışıyoruz. Perde adına A’dan Z’ye her türlü perdeyi bünyemizde bulunduruyoruz. Türkiye genelinde 850 noktaya mal satıyoruz. 400 tane özel koleksiyon bayili müşterimiz var. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. 23 Sevilens mağazası açtık." dedi.

Üretimlerinin yüzde 90’nı iç piyasaya verdiklerini 70 ilde dağıtım ağı olduğunu ifade eden Arslan, "İkisi üretimi direkt bize bağlı olmak üzere 14 fabrika ile çalışıyoruz. Tek fabrikaya bağlı olmadığımız için farklı kalitedeki malları bünyemizde toplayabiliyoruz. Böylece perde sektöründe her segmende hitap edebiliyoruz. Organizasyonumuzu 50 kişiyle çalışıyoruz. Bize üretim yapan fabrikalarda 250 kişi istihdam ediliyor. En fazla İran, Çin, İngiltere, Rusya, Kazakistan, Malta ve Romanya’ya perde ihraç ediyoruz. Şimdilik üretimimizin yüzde 10 ihraç ediliyor." diye konuştu.

"ÇİN ÖZELLİKLE TÜRKİYE PATENTLİ ÜRÜNLER İSTİYOR"

Perdede çok sık teknoloji değiştiğini teknolojiyle birlikte ürün tasarımının da değişiklikler olduğunu dile getiren Arslan, "Perde sektörü dünyada Türkiye’de değiştiği kadar hızlı değişmiyor. Dünyada ihracat yaptığımız ülkeler 10 yıl önce sattığımız malları bugün dahi istiyor. Perdede dünyada Türkiye, Çin, İtalya ve Almanya söz sahibi ülkeler. Dünya perde üretiminin tahmini yüzde 30-40 oranında Türkiye, yüzde 40 oranında da Çin üretiyor. Biz buna rağmen Çin’e de ihracat yapıyoruz. Çin’de ilk siparişleri taklit için istiyorlar zannettik ancak devamlı geldi. Türkiye’deki gibi simli, allı pullu renklerden hoşlanıyorlar. Çin özellikle Türkiye patentli ürünler istiyor. Türkiye perde üretiminde hem kalite hem de üretim bakımından daha önde. Perde, duvar, halı, mobilya ve duvar kâğıdı birbirlerine bağlantılı bir sektör. Birindeki moda diğerini de etkiliyor. Bayanlar artık yıkaması ve ütülemesi kolay ürünler istiyorlar. Eskiden bir perde alınır 10 senede değişmezdi, şimdi insanlar 2-3 senede zevklerine göre değiştirmek istiyorlar." diye konuştu.

Dünyada Türkiye, Ortadoğu ülkeleri Rusya perde sektörünü yoğun olarak kullanılırken Avrupa’da istisnalar dışında bu kadar önemsenmediğini değerlendirmesinde bulunan Arslan, "İran’da Nevruz bayramlarında her yıl perdelerini değiştiriyorlar. Onlar Nevruz'da perdelerini değiştirince ruhların insanların yenileneceğini dair inançları var. Genel olarak Ortadoğu’da şatafatlı perdeler tercih ediliyor. Buralarda 40-50 metrekare perdelerle olurken, Avrupa da 10-15 metrelik kumaşlarla örtüler kullanılabiliyor." bilgilerini verdi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇILDI

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı Afrika açılımıyla kapılarının açıldığını anlatan İbrahim Arslan şunları kaydetti: "2002’den 2013 kadar doğum sancısı yaşadı. Bundan sonra Türkiye’nin önü daha açık. Son yıllarda dışarıda Türkiye’den geldiğimizi söyleyince çok samimi sıcak karşılaşıyoruz. Bizler de bu durumda sektörümüzde kurumsallaşma tamamlanmadığı için buna bir standart getirmeye çalışıyoruz. Sevilenlerin bir arada olduğu anlamına gelen ‘Sevilens’ markamızla yeni mağaza projemiz var. Türkiye’de önce 50 sonra 100 mağazaya çıkma planımız var."