Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri perakende satış sektöründe  yaşanan ticari durgunluğu gözler önüne serdi. Açıklanan son verilere göre Türkiye genelinde perakende satış hacimleri aylık bazda yüzde 0.6 ve yıllık bazda ise yüzde 2 azaldı. 

Gıda,kozmetik ve tütün satışı arttı diğer satışlar düştü

2017 Ocak ayından gıda, içecek ve tütün satışları Yüzde 0,5 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,2 azaldı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3,5, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1,4, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 5,7, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2,8 azalırken, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 4,4 arttı.


Perakende cirolar artıyor


Satışlar düşerken enflasyona bağlı olarak cirolarda ise artışlar gözlendi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün cirosu yüzde 2, otomotiv yakıtı cirosu yüzde 3.9 artarken, gıda dışı cirolar yüzde 1.0 azaldı.
Perakende ciro yıllık bazda da yüzde 11.0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün ciroları yüzde 11.8, gıda dışı cirolar yüzde 7.3, otomotiv yakıtı ciroları da yüzde 18.9 arttı.