MERSİN (CİHAN)- NAKSAN Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nakıboğlu, işadamlarına yapacakları işleri kendi öz sermayeleri ile yapmalarını tavsiye etti.
    Osman Nakıboğlu, Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD)’nin Hilton Otel'deki “Başarılı Girişimciler Tecrübelerini Paylaşıyor” konulu iftar yemeğinde Mersinli işadamları ile bir araya geldi.
    Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mükremin Sürücü, Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, KOSGEB Müdürü Ali Çelik ile çok sayıda davetlinin katıldığı iftar yemeğinde konuşan Nakıboğlu, işadamlarından hayal kurmalarını ancak hayalperest olmamalarını istedi.
    İnsanın hayali olmazsa yaşayamayacağını ifade eden Nakıboğlu yapılacak yatırımların yüzde 80- 90’ının öz sermaye ile yapılmasını tavsiye etti.
    Yüzde 20-30’unun belki krediye dayalı olabileceğini ifade eden Nakıboğlu “Bazı arkadaşlara bakıyoruz yüzde 50-60’ı krediye dayalı. Bu bana göre ayakta kalamaz. Bunun için yatırımın kendi öz sermayemizle olmasına bakalım. Küçük olsun emekleyerek yukarılara çıkın. Biz emekleyerek büyüdük.” diye konuştu.
    NAKSAN Holding bünyesinde 4 bin 100 işçi çalıştırdıklarını ifade eden Nakıboğlu, “Holdingimiz bir yıllık cirosu 1 milyar TL. Yatırıma yönelik şirketlerimiz var. Ankara Beypazarı’nda enerji santrali yapımımız sürüyor. 2013’ün ocak ayında devreye girecek. Türkiye’nin şu anki elektriğinin yüzde 1.17’sini biz üreteceğiz. Kömür madeni üzerine kuruluyor. Kömüre dayalı enerji santrali. Gaziantep’teki fabrikamızın kendi enerjisini kendimiz üretiyoruz.” şeklinde konuştu.
    Enerjiye yapılan yatırımlara dikkat çeken Nakıboğlu Türkiye’nin 2–3 yıl sonra enerjide fazlalık olacağını iddia etti. “Bana göre 2–3 yıl sonra Türkiye’nin enerjisinde fazlalık olacak. 'Bu enerjiyi ne yapacağız?' diye düşüneceğiz.” diyen Nakıboğlu, Benim öngörüme göre çok enerji yatırımları var. Çok büyük holdingler barajlar enerji santralleri kuruyor. Ben bunun için enerjide bir fazlalık olabileceğinin düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
    Tasarrufun önemini hayatından kesitler sunarak anlatan Nakıboğlu şöyle devam etti:
    “10 kuruş kazandı isek 5 kuruşunu tasarruf ettik. Büyüklerimiz kendi çocuklarının ayakta durabilmesi için bayramlarda topladıkları harçlıkları alıp tasarruf amaçlı bir yatırım yapar, üzerini tamamlar bir arazi alırdı. Çocukta onu sahiplenir ve değerlenmesini beklerdi. Babam bize bir araba yerine arazi aldı. O alınan arazi ile 10 sene sonra 10 Mercedes alır hale geldik.”
    Tüccar bir babanın oğlu olduklarını ve 4 kardeşlerinin bulunduğu bilgisini veren Nakıboğlu şunları söyledi: “Çekirdekten yetişme tüccarız. Herkese tavsiye ettiğim ve geçmişe dönüp baktığımda babamızın bizi küçük yaşlardayken ticaretin içinde yetiştirmesi altyapısı var. Yedi yaşındayken babam bizi mağazaya ağabeylerimle birlikte ortak etmişti. Başka yere gitmeyerek mağazayla irtibatlı olmamız için hepimize bir hisse vermişti. Hepimiz kendi paralarımızla okuduk. Babamızın kıymetini bilerek. Harcadığımız bütün paralar kendi hesabımıza yazılırdı. Ailede babamın ve ağabeylerimin arabası yokken 70'li yıllarda Anadolların, Murat 124 imalatının yeni başladığı dönemde ilk arabayı alan bendim.”
    ASİAD Başkanı Gökhan Sadıkoğlu ise tecrübeli işadamlarını Mersinli işadamları ile buluşturarak tecrübelerinden yararlanmayı amaçladıklarını kaydetti.
    Programa katılan Osman Nakıboğlu’na ASİAD Başkanı Gökhan Sadıkoğlu tarafından plaket verildi.
CİHAN