Muğla’nın Ortaca ilçesinde bağlı Güzelyurt köyü pamuk üretimi yapan Menderes Külahlı, sezonun ilk kütlü pamuğunu TARİŞ’e teslim etti.
Ortaca İlçesi’ne bağlı Güzelyurt, Tepearası, Mergenli köyleri ile Dalyan Beldesi’ndeki çiftçilerin getirdiği kütlü pamuklar, eksperler tarafından yapılan kontrollerden sonra ambarlarda depolanmaya başladı.
TARİŞ Ortaca Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Metin, sezonun ilk pamuğunun geldiğini belirterek, "Güzelyurt Köyü’nden 5588 No’lu TARİŞ ortağımız Menderes Külahlı tarafından sezonun ilk pamuğu TARİŞ’e getirilip, teslim edildi. Kooperatifimiz bölgesinde tarlalara nar ve narenciye dikimi sebebiyle pamuk ekimi yapılacak alanlar kalmamaktadır. Yaklaşık 10 senedir pamuk tarımıyla uğraşan çiftçilerimiz zarar etmekteydi. Bu sebepten sadece Ortaca ve çevresinde değil, Türkiye genelinde pamuk üretimi azaldı. Son iki sezondur yeterli olmamakla birlikte devlet desteklerinin artması, İzmir Ticaret Borsası’nda işlem gören pamuğun fiyatlarının yükselmesi; pamuğun tekrar ekilebilir hale gelmesini sağlayabilir. Bölgemiz çiftçisinin nar ve narenciyeden özellikle son 3 yıldır istediği fiyatı bulamaması, çoğu çiftçinin bir yıllık uğraşının karşılığını alamadan ürününü tüccarlara vermek zorunda kalmaktadır. Ortaca ve çevre yerlerimizdeki çiftçilerimiz için yıkım olmaktadır. Ortaca Tariş olarak faal olmayan ortaklarımıza da pamuk ektirmek için uğraş vermekteyiz. Bölgemizde pamuk ekimini desteklemek için bu sezon pamuk eken ortaklarımıza Ortaca Tariş olarak her türlü desteği sağladık. Tarlanın hazırlanışından itibaren ortaklarımıza faizsiz tohum, gübre, zirai ilaç ve motorin gibi ayni yardımların dışında ayrıca sulama kredisi de dağıttık. Bu ayni ve nakdi yardımlar önümüzdeki senede pamuk ekecek ortaklarımıza verilmeye devam edecek” dedi.
TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin, kütlü pamuğun kilosunu 50 kuruşluk devlet desteğiyle 2.50 Liradan aldıklarına dikkati çekip, "Bu fiyatlar şu an pamuk eken çiftçilerimize kar ettirmektedir. Pamuk ekim alanlarının çoğalması halinde pamuk toplama makinesi gibi ekipmanların bölgemize gelmesi sağlanacaktır. Bu makineler sayesinde maliyetler daha da düşecek ve pamuk eken çiftçilerimizin kar oranları daha da yükselecektir. Özellikle slaj, buğday eken veya arazisini boş bırakan çiftçilerimizin pamuk tarımına yönelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
İlk pamuğu TARİŞ’e teslim eden Menderes Külahlı da, “Ortaca’ya bağlı Güzelyurt köyünde 80 dönüm pamuk ektim. Daha önceleri ekim alanı daha fazlaydı. Geçen yıl ekmiş olduğum pamuktan zarar etmiştim. Bu yıl pamuk ekmeyi düşünmüyordum, ama kooperatifimizi ayakta tutmak için yine ektim. Bu yılki fiyat gayet iyi emeğimizi kurtaracak. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıl birçok ortağımız tekrardan pamuğa dönebilir. Bu yıl ilk olarak topladığım bin 750 kilogram pamuğu TARİŞ’e getirip kontrolleri yapıldıktan sonra teslim ettim” diye konuştu.