Denizli’de bulunan Menderes Tekstil’in günlük üretim kapasitesi dünya rekoru kırıyor. 1958 yılında Sarayköy ilçesinde kurulan Menderes Tekstil, 500 dönümlük arazinin 250 dönümlük kapalı alanında kurulan fabrikada eni 2 metre 60 santimetre çapında günde 400 kilometrelik bez üretiyor.

İplik, dokuma, ön hazırlık, örgü, baskı-boya, astar-tela ve konfeksiyon olmak üzere 7 üretim tesisinden oluşan, üç bin 500 kişinin çalıştığı dev entegre tekstili kuruluşu olan Menderes Tekstil, ev tekstilinde dünyanın en büyük entegre tesisi haline geldi. Fabrikayı gazetecilere gezdiren Menderes Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Alptekin, fabrikalarının son 15 yılda tekstil iş kolunun en büyük firması olduğunu, 2012 yılı cirosu olan 250 milyon doların 170 milyon lirasını ihracatla elde ettiğini söyledi. Türkiye’de ev tekstilinde türünün tek örneği olduğunu belirten Alptekin, “Türkiye’nin hemen her şehrinde irili ufaklı tekstil fabrikası vardır. Sadece Denizli’de tekstil alanında 650 firma bulunuyor. Bunlar sadece dokuma veya iplik ya da ikisi birden üretebilirken Menderes Tekstil’de hepsi bir arada üretilebilen gerçek anlamda büyük bir entegre tesistir. Günde eni 2 metre 60 santimetrelik 400 kilometrelik bez üretiyoruz. Bu bezi yola serseniz Sarayköy’den İzmir’in Konak meydanına kamyon üzerinde gidip gelebilirsiniz.” dedi.

Fabrikada günde 70 bin nevresim takımı üretildiğini ifade eden Alptekin, “Üretimimizin yüzde 70'i Avrupa’ya, yüzde 30’u da ABD’ye ihraç ediliyor. Walt Disney’in çizgi film karakterlerinin baskılı ürünleri burada üretilir. 110 mühendisimiz var. Omurga tahsillilerdedir. Şirketin büyümesinde temel etkenlerden birisi budur. Başka şirketlerde farklı anlayışlar var. Bazı şirketlerde bir ustanın yanına bir mühendis konarak aslanı kediye boğdururlar. Böyle olunca şirket ilerleyemez, patinaj yapar. Hammadde girişinden mamül madde çıkışına kadar tamamen yüksekokul mezunlarının yönetici olduğu birimlerde üretim yapılmaktadır.” diye konuştu.

YILDA 100 KİŞİ FABRİKA TANIŞIP EVLENİYOR

Menderes Tekstil’in işçilerini ağırlıklı olarak 18 bin 570 nüfuslu Sarayköy ilçesinden karşılamaya çalıştıklarını, ancak bunun yeterli gelmediğini vurgulayan Alptekin, “Aydın’ın Nazilli, Buharkent, Karacasu ilçeleri çevre köy ve kasabalardan da servislerle işçiler getirilmektedir. Burada en son teknoloji kullanılmaktadır. Eleman bulmakta zorlanıyoruz. Teknolojiye ağırlık verilmesinin sebeplerinden birisi de budur. Yani alınacak bir makine 120 kişinin yaptığı işi yapabilecek seviyede. Modern makinelerde 3 saniyede 2 tane çarşaf dikilebiliyor. Fabrika işçilerimiz arasında her yıl en 100 kişi birbiriyle tanışıp evleniyor. İşçilerimizin yarıdan fazlası en az 10 yıl çalışan kimselerden oluşmaktadır. Cumartesi günleri iş görüşmeleri yapıyoruz. Çalışan sayımızı dört bine çıkarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA MENDERES TEKSTİL

Menderes Tekstil’de pamuk 24 saatte, 60 bin kilogram ipliğe, 750 bin metrekare dokumaya, 900 bin metrekarelik baskılı beze, 120 bin metrekarelik astar-tela ve 70 bin set çarşaf ve nevresime dönüştürülüyor. İplik fabrikasında günde 60 bin kilogram open-end iplik makineleri ile üretim yapılıyor. Dokuma fabrikasında günlük dokuma kapasitesi ortalama 750 bin metrekare. Günlük örgü kapasitesi ortalama 17 ton. Şablon dairesinde, dünyadaki tüm ev tekstil ürünleri ölçülerinde şablon hazırlanabiliyor. Günde 100 adet şablon hazırlanabilen dairede 2 adet laser engraver ve 3 adet wax makinesi bulunuyor. Baskı-boya ve astar-tela fabrikasında işletme günde toplam 900 bin metrekare baskı ve boya yapılıyor. Ön hazırlık, şardon, baskı-boya, finisaj ve mamul kalite kontrol bölümlerinden oluşan işletmede günde 8 milyon metrekarelik bez değişik proseslerden geçerek ham bezden mamul beze dönüştürülüyor. Yakma-haşıl sökme, yıkama, beyazlatma, kurutma, merserize işlemlerinin yapıldığı bölümde günde 3 milyon metrekare bez işlem görüyor. Şardon tüyleme işlemi bölümünde günde 300 bin metrekare üretim yapılıyor. Baskı-boya, pano-rotasyon baskı ve düz boya işlemlerinin yapıldığı bölümde günde 800 bin metrekare bez işlem görüyor. Egalize, apre, kurutma, sanfor, fikse, kalandır gibi işlemlerin yapıldığı bölümde 3 milyon metrekare bezin işlemi yapılıyor. Konfeksiyon fabrikasının günlük kapasite 420 bin metrekare, bu da 70 bin sete karşılık geliyor.