Makine Sanayici İşadamları Derneği Başkanı (MAKSİAD) Mehmet Sarı, makina imalat sektörünün 2020 yılında altın çağını yaşadığını belirterek,  sektörün hem ihracatta hem de katma değeri yüksek makine  üretiminde zirve yaptığını söyledi.
Denizli başta olmak üzere ülkemizde üretimin ve makine ihracatının ciddi bir ivme kazandığını, bu durumun sadece makina sektörüne  değil ülkemizin gelişmesine de  katkı sağladığını söyleyen  MAKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Türkiye'yi bu süreçte  başarılı kılan asıl unsur genel olarak işinin ehli, işin çıraklığından gelmiş, sektörü ve teknolojiyi takip eden sanayicilerdir. Sadece makine  imalat sektörü için değil işin mutfağından gelen,  işini aşkla yapan her girişimci bulunduğu sektörü yükselten bir basamaktır. Türkiye genelinde ihracatta başarılı olan her firmanın aynı özellikleri taşıdığını gözlemliyoruz” dedi.

Makine imalat sektörü desteklenmeli

Türkiye makine imalat sektörünün 2019 yılı ihracatının 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2020 yılında bu rakamın 20 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Sarı, 2021 yılı hedefinin 25 milyar dolar olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşması için makine imalat sektörü olarak gereken katkıyı sağlayacaklarının altını çizen Sarı, “Sanayicilerimizin de hedefi  2021 yılında ülke ekonomisine ve sektöre ciddi katkılar sağlamak. Tabi bunları yapmak için devletimizden destek bekliyoruz.  İşletmelerimizde makine ve teknoloji üretiminde,  makine ekipmanları alımında ciddi desteklere ihtiyaç var. Sanayicimize bu konuda verilecek uzun vadeli düşük faizli krediler veya hibe destekler, bu yıl olduğu gibi 2021 yılında da katma değeri yüksek makinelerin üretimini zirveye çıkaracaktır” diye konuştu.
Yapılacak desteklerin 2021 yılı başında olmasının önemine dikkat çeken Sarı, “Yılın ilk çeyreğinde işletmecilerin faydalanabileceği bu olanaklar meyvelerini ikinci çeyrekte vermeye başlayacaktır. Sanayicilere sağlanacak kolaylıklar üretim olarak karşımıza çıkacak ve Türkiye’mizin gelişmesinde birer basamak olacaktır”  ifadelerini kullandı.

En önemli sorun kalifiye elaman bulamamak


Makine imalat sektörünün en büyük sorununun kalifiye eleman olduğunu söyleyen MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “Sektörümüzün en önemli sorunu kalifiye eleman bulamamak. Bu önemli soruna rağmen sektör 2020 yılında  ihracatını artırarak önemli bir başarı gösterdi. Denizli’deki okullarımızda özellikle Teknik Meslek Liselerinde Metal ve Makine bölümlerinde ciddi eksiklikler var. Atölyelerdeki ekipmanlar 30-40 yıllık makineler, öğrenciler zor da olsa öğrenmeye çalışıyor. Bazı ilçelerdeki Meslek ve Teknik Liselerinde bu bölümler yok ya da kayıtlar çok düşük. Bu sorunların çözümü için ilgili kurumlarla sürekli iletişimdeyiz. Şehrimizdeki sanayicilerle ciddi uğraşlar veriyoruz. Meslek Liselerine gerekli önem verilip, cazip  hale getirilmelidir. Belirttiğim destekler sağlanır ve sorunlar çözülürse ihracat hedefimiz  50 milyar dolara çıkar” şeklinde konuştu.