Her biri aynı zamanda sanayici olan Denizli milletvekili Şahin Tin, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili’den oluşan kadro, bu defa sorunun çözümüne dair umutlu. 

Geçen hafta Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Murat Kavak, Denizli Milletvekili Şahin Tin, Denizli eski milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili katıldı. 3 temel sorunun görüşüldüğü toplantıda konuşulan konular şu şekilde:

1. Bozburun Yük İstasyonu Projesi Hayata Geçiyor
Denizli sanayisinin yoğun olduğu Bozburun bölgesinde, bu yoğunlaşmanın ıslah organize sanayi bölgesi kurularak kontrol altına alınmasına yönelik 4 sene önce başlatılan çalışmada sonuç aşamasına gelindi. Denizli merkezinde, otogarın tam karşısında bulunan mevcut yük alanının trafikte ciddi bir kilitlenmeye yol açması ve ıslah organize sanayi bölgesi yapılması planlanan alanda giderek artan ihtiyaç sonucu Bozburun sanayi bölgesinin kalbine bir yükleme alanı yapılmasının mümkün olduğu düşünüldü. 

Denizli Sanayici, Tüccar İş Adamları Platformu’nun çabaları, başvuruları ve Ulaştırma Bakanlığı’nın talimatı ile İzmir TCDD Bölge Müdürlüğü personeli ile arazi çalışmaları yapıldı ve istasyon için uygun olan 45 dekarlık alan Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından TCDD Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Hazırlık çalışmalarının tamamlandığı yükleme alanı için geçen günlerde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından düğmeye basıldı. Önümüzdeki günlerde İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından çalışmalara başlanması beklenmektedir. 

2. Denizli’yi Limana Doğrudan Bağlayacak 500 Metre

Denizli – İzmir – Karşıyaka – Çiğli- Biçerova tren yolu hattı uzun zamandır mevcut olmasına rağmen, Biçerova İstasyonu ile Aliağa Limanı arasındaki bağlantı bir türlü sağlanamamıştı. Biçerova istasyonu ile Aliağa limanları arası bağlantı bulunmaması, Denizlili ihracatçıların aleyhine lojistik maliyetlerine neden olmaktaydı. Benzer şekilde, Biçerova İstasyonu – Nemport Limanı arasındaki mesafe 500 m olmasına rağmen sit alanları nedeniyle tren yolu bağlantısı kurulamaması bölgenin mevcut lojistik potansiyelini kullanamamasına sebep olmaktaydı. 
Ancak yeni yapılan anlaşmalarla özel bir işletme olan Newport Limanı’na demiryolu bağlantısının, gemi altı yükleme yapılabilecek seviyede gerçekleştirileceği haberi yetkililer tarafından verildi. Tabii bunun için üreticilerin, bu özel işletme ile anlaşma yapması gerekiyor. Bölgedeki üreticiler için bir diğer sevindirici haber ise TCDD Genel Müdürlüğü’nün Çandarlı Liman Bölgesi’ne tamamı devlet tarafından işletilecek ve demiryolu bağlantısı olacak bir liman için çalışmaların başlamış olması. Tüm bu gelişmeler, Denizlili ihracatçının lojistik sorununu bir nebze rahatlatacağa benziyor. 

3. Çardak OSB’nin Değerini 2’ye Katlayacak Proje

20 yıldır yatırımcı arayan Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Denizli Sanayi Odası’nın katkılarıyla Denizli’deki yeni yatırım dalgasının başrol oyuncusu oldu. 2.700.000 metrekare yatırım alanı bulunan Çardak OSB’nin, Çardak Tren İstasyonu’na uzaklığı ise 200 metre. Denizli Sanayi Odası bir süredir, Çardak OSB içerisine doğru yapılacak 200 metrelik bir yan hat ile yükleme alanı yatırımı için uğraş veriyor. Eğer bu yükleme alanı projesi hayata geçerse, Çardak’ın özellikle iç piyasa ağırlıklı çalışan sanayiciler için Denizli’nin en gözde yatırım alanı olması bekleniyor.