Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2013 yılı ihracatının 2012 yılı ihracatının üzerinde bir değere ulaştığını söyledi. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2013 yılının Denizli ihracatı açısından parlak bir yıl olduğunu belirten DENİB Başkanı Kocasert, “Yoğun bir yılını geride bırakmak üzereyiz. 2013 yılında Denizli ihracatında gelişmeler oldu. Denizli’nin ihracatı, 2012 yılı ile mukayese edildiğinde, Türkiye ihracatından daha iyi bir performans sergiledi diyebiliriz. Olumlu gelişmeleri DENİB olarak aylık basın toplantıları vesilesiyle paylaştık. Bu sene birçok kereler Denizli ihracatı anlamında rekor kırmanın sevincini yaşadık. Bu senenin başında, 2013 yılına ilişkin beklentilerimizi açıklarken, Denizli’nin toplam ihracatının 3 milyar doları aşmasını, birliğimiz tarafından kayda alınan ihracatın 2 milyar doları aşmasını ve yine birliğimiz tarafından, yıl içinde aylık kayda alınan ihracatın 200 milyon doları aştığı dönemler olmasını öngörmüş ve hedeflemiştik. 2013 te bu öngörülerin hepsi gerçekleşti. Kasım ve Aralık aylarında, DENİB, 200 milyon doları aşan aylık kayıt rakamlarına ulaştı. DENİB’in yıllık ihracat kaydı 2,1 milyar doları geçecek. Denizli’nin genel ihracatı ise yaklaşık 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşecek.” Dedi.

2014’te Denizli ihracatı daha da artacak

DENİB olarak 2014 yılı beklentilerini de anlatan Başkan Kocasert, “2014 yılında hem ülke ihracatının hem de Denizli ihracatının artış trendini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. İhracat için önemli parametrelerden biri kurların düzeyi. Ne var ki küresel belirsizliğin büyük ölçüde devam ettiği bir dönemde, bir kur tahmini yürütmek güç. 2014 ve 2015 yıllarının ülkemizde seçim yılları olması da, iş dünyasının plan ve stratejilerini belirlerken dikkate alması gereken parametreler diye düşünüyorum. Avrupa’da kıpırdanmalar olsa da önümüzdeki yılda da ciddi bir hızlı toparlanma sürecinin yaşanacağına dair kuvvetli göstergeler ve tahminler mevcut değil. Diğer taraftan ABD’deki iyileşme sürecinin devam etmesi beklenmiyor. Zira bilindiği üzere, geçtiğimiz günlerde, FED tarafından aylık tahvil alım miktarı 85 milyar dolarda 75 milyar dolara düşürüldü ve piyasaya sağlanan düzenli likidite miktarında bir adım geri gidilmiş oldu. Bu sürecin 2014 yılında da devam etmesi bekleniyor.” Diye konuştu.

Türkiye için büyük şans

2013 yılı biterken Denizli adına en sevindirici gelişmenin, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci’nin Ekonomi Bakanlığına getirilmesinin olduğunu anlatan Kocasert, “Bakanımız Zeybekci’nin sanayici ve ihracatçı kimliği ve Denizli İhracatçılar Birliği önceki dönem başkanlarından olması ise, sadece Denizli için değil Türkiye için bir şans. Geçtiğimiz günlerde DENİB olarak 20. Kuruluş Yıldönümümüzü kutladık. Orada da, 2013 Denizli’sinin 2023 yılına ilişkin ülkemizin 500 Milyar Dolarlık ihracatından en az 12 Milyar Dolar pay almasını hedeflediğimizin altını çizmiştik. Tabi bu hedef için yeni pazarlar, yeni teşebbüsler ve yeni yatırımlar gerekiyor. Diğer taraftan ilimizin turizm ve enerjideki potansiyelini artık hepimiz biliyoruz ve bu sektörlere ilişkin planlanan, devam eden yahut tamamlanmış yatırımlar mevcut. Hem ihracata ilişkin, hem de ilimizde ana sektörler dışında gelişmeye devam eden sektörler için 2014'ün ve takip eden birkaç yılın, yeni başlangıçların yaşanacağı zaman dilimleri olacağını öngörüyoruz.” Diye konuştu.