LEFKOŞA (CİHAN)- Güney Kıbrıs’ta gerçekleşen patlamanın ardından KKTC’den satın alınan elektrik enerjisi için ilk ödemenin bugün yapılması bekleniyor. 17-31 Temmuz tarihleri arasında Güney Kıbrıs'a elektrik satan KKTC, 11 milyon TL'yi kasasına koyacak

Fileleftheros, “İşgal Bölgelerine İlk Çek” başlığı altında verdiği haberde, Rum Elektrik Dairesi’nin (AİK) KKTC’den 17- 31 Temmuz tarihleri arasında aldığı elektriğin bedeli olarak 4.5 milyon Euro’yu (11 milyon TL) bugün bankaya yatıracağını yazdı.

Gazete, KKTC’nin acil yakıt ihtiyacının karşılanabilmesi için AİK’ten ödeme yapılmasını talep ettiği belirtilirken, 11 milyon TL’lik faturanın Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na yatırılacağı vurgulandı. KKTC’den Güney Kıbrıs’a yaklaşık 15 günde 26 milyon kWh (kilovat saat) elektrik satıldığı da kaydedildi.

Ödemenin Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis tarafından yapılacağını vurgulayan gazete, Euro’nun Türk Lirası karşısında son günlerde değer kazanmasından ötürü elektriğin Güney Kıbrıs’a ilk aşamada hesaplanandan daha ucuza mal olduğunu da yazdı.

ANLAŞMA 6 AY UZATILDI
Öte yandan gazete, Güney Kıbrıs’ın KKTC’yle olan elektrik anlaşmasının yakın zamanda sona ereceğini, uzatma için sürdürülen müzakerelerde de anlaşmaya varıldığını vurguladı.

Gazete, Güney Kıbrıs adına müzakereleri sürdüren Mavromatis ile Kıb-Tek heyeti arasında dün yapılan görüşmelerde anlaşmanın uzatılması konusunda uzlaşıya varıldığını, Rum Başkanlık Sarayı’ndan anlaşmaya onay gelmesinin beklendiğini belirterek, anlaşmanın 2012 yılının Şubat ayına kadar geçerli olacağına işaret etti.

Elde ettiği bilgilere dayanarak gazete, uzun süreli olmasından ötürü anlaşmaya, elektrik enerjisinin fiyatının akaryakıt fiyatlarıyla orantılı olması koşulunun da eklendiğini, buna karşın KKTC’den elektriğin AİK’in satın aldığı diğer kaynaklara göre daha ucuz olacağını yazdı.

Habere göre AİK Genel Müdürü Stelios Stilianu konuya ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, “müzakerelerin önceki anlaşmadan daha uygun şartlara ulaşılmasıyla sonuçlandığını ve hükümetten kendilerine onay vermesini talep ettiklerini” söyledi.

AVRUPA YATIRIM BANKASI DOĞALGAZI ŞART KOŞTU
Öte yandan gazete, AİK’in Vasiliko santralinin uğradığı zarar için kredi talep etmeyi planladığı ve Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunmakta olan Avrupa Yatırım Bankası (AYP) heyetinin AİK’e borç vermek için doğalgaz santralini şart koştuğunu yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, AYP heyetinin dün AİK, Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nda temaslar gerçekleştirdiğini, heyetin AİK’in Vasiliko santralindeki zararının karşılanması amacıyla ödenek sağlanması için doğalgazı şart koştuğunu belirtti.

Habere göre heyet, Güney Kıbrıs’ın elektrik üretimini doğalgaz kullanarak üreteceğine dair devlet taahhüdü ve bütünlüklü bir enerji planlamasının yapılması halinde AİK’e maddi destek verme ihtimalini ciddiyetle ele alacağını dünkü temaslarında bildirdi.

Gazete, AYP heyetinin bugün de temaslarını sürdüreceği ve özellikle doğalgaz kullanarak elektrik üretmeleri mümkün olan Vasiliko’daki 4. ve 5. ünitelerin onarımı konularını ele alacaklarını vurguladı. CİHAN