Sudan'dan dönen Tin, Sudan ve Denizli arasındaki yatırımların önünü açmak ve ticareti güçlendirmek için Kızıldeniz eyaleti ile Denizli arasında iş platformu oluşturma kararı aldıklarını söyledi.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, geçen hafta Denizli'de Sudan Bankalar Birliği zirvesine ev sahipliği yaparak, Sudan'dan gelen heyetin Denizli genelinde çeşitli temaslarda bulunması ve işadamlarıyla bir araya gelmelerini sağlamıştı. Tin, zirvenin ardından Afrika Teknokent Başkanı'nın davetlisi olarak gittiği Sudan'da ziyaret ve incelemelerde bulundu. Sudan'ın başkenti Hartum, Kızıldeniz eyaletinin merkezi olan Port Sudan ve Suakin'i ziyaret eden Tin, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid, Sudan Millet Meclisi Başkanı İbrahim Ahmed Ömer ve Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid başta olmak üzere Sudan Ziraat Bankası yönetimi, Suakin İl Valisi ve Belediye Başkanı Halid Sade, Sudan Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyon Başkanı Hayat El Mahi, Dışişleri Komisyon Başkanı Dr Muhammed Ahmed, Sudan Madencilik Bakanlığı bürokratları ve Genel Müdür Dr Muhammed Abdullah ile görüşmeler yaptı. 



Sudan dönüşü ziyareti değerlendiren AK Partili Tin, "Sudan, Türkiye'nin Afrika'ya açılan kapısı olması ve tarihi önemi nedeniyle Türk yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda bir ülke. Bu ziyaretimizde önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Bölgede Türk işadamlarına yatırım imkanı sağlayacak sektörlerin başında gelen beyaz eşya, mobilya, tekstil ve konfeksiyon gibi alanların alt yapısına dönük inceleme ve istişare fırsatımız oldu. Ayrıca yatırım merkezleri, Port Sudan'da kurulması planlanan serbest bölge ve ticaret merkezleri ile ticaret altyapısının oluşacağı liman, marina ve lojistik merkezlerde incelemelerde bulunduk. Kızıldeniz Eyalet Valisi ile yaptığımız görüşmede Kızıldeniz eyaleti ile Denizli arasında iş platformu oluşturma kararı aldık. Bu alınan karar çerçevesinde bölgenin doğal zenginlikleri ve Denizli ekonomisinin ana unsurları çerçevesinde karşılıklı ticari paylaşımlarda daha ekonomik bir zeminde işbirliği yapılabilmesinin önü açılmış olacak" dedi.



Sudan'daki temaslarının ekonomik, siyasal ve birçok alanı kapsayan zengin bir görüşme içerdiğine dikkat çeken Tin, "Kızıldeniz eyaletini kapsayan bölgede kurulacak olan serbest bölgede Türk bankalarının şube açmaları konusunda talep oldu. Sudan da buna ihtiyaç var, bu anlamda Türk bankalarının bu bölgede şube açması bölge ve ülkemiz açısından da önem taşıyor. Özellikle bu bölgede TL üzerinden ekonomik girişimlerin yapılması ve TL'nin bu bölgede kullanımı bizim açımızdan güçlü bir ekonomik argüman olacaktır. Sudan'ın ihtiyaç duyduğu tarım aletlerinin Denizli başta olmak üzere ülkemizden temini konusunda fikir birliğine vardık. Bununla birlikte diğer görüşülen turizm, tarım, maden sektörü ve tekstil alanında da olumlu adımların atılmasına dönük istişarelerimiz oldu" diye konuştu.