İSTANBUL (CİHAN)- İlaç firması KOZLAB, kıl dönmesine (pilonidal sinüs) karşı polifenol uygulaması dâhilinde yeni bir tedavi yöntemi ortaya koydu. Losyon, jel ve krem formundan oluşan yöntemin en önemli yararı soruna ameliyat gerektirmeden deva olması. Eczanelerden Pilonol adı ile temin edilebilen ürün, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı tek marka konumunda.
Polifenol yöntemi ile ilgili ilk makale Özel Konak Hastanesi doktorları, Dermatolog Dr. Berna Aksoy ve Op. Dr. Mete Aksoy tarafından hazırlanarak Fransız Tıp Dergisi European Journal of Dermatology dergisinde Temmuz - Ağustos 2010 sayısında yayınlandı. Bunun yanında 3 aylık dilimde polifenol yönteminin uygulandığı 192 kıl dönmesi hastasından yüzde 86,5’inin tedavilere olumlu cevap verdiği belirlendi.
Fenol yöntemi ve diğer yöntemlerden ayrı olan polifenol, fistüllerin içine geçerek en derin noktalara varıp kıl dönmesinden kaynaklanan enfeksiyonu yok ediyor. Deri altına difüzyon ile geçiyor; diğer bir tabirle cilt tarafından kolayca emilebiliyor. Yeni yöntemde polifenollerin; kollajen sentezini uyarması ile hastalıklı bölgedeki iltihaplı cilt yapısının onarılmasına, sonuç olarak da kıl dönmesi hastalığının daha süratli bir şekilde iyileşmesine imkân tanınıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ömer Özozan’ın kullanımını tavsiye ettiği losyon, jel ve krem formundan oluşan yöntemin uygulanması çok basit ve güvenilir görülüyor.
Araştırmalarına aralıksız devam eden KOZLAB tarafından hazırlanan ‘Cerrahi Girişim Sonrası Kullanılmak Üzere Yıkama Çözeltisi Geliştirme’ TÜBİTAK’ın onayından geçti.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Yıldız Özsoy’un katkıları ile yürütülen proje 2012’de piyasaya sunulacak.
Projenin Türkiye’ye itibar ve döviz getireceğini vurgulayan KOZLAB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelebi, bilgi yoğun bir ürün geliştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Pilonol markalı ürünü çok başarılı bulduğunu belirten Amerika’nın ünlü genel cerrahi uzmanlarından Dr. John Bascom’un ziyaret ettiği KOZLAB; tıbbi ürünlerin yanında polifenoller içeren saç ve cilt bakım ürünleri ile birlikte özel marka (private label) ürünleri de GMP şartlarında üretmeye devam ediyor. Amerika’dan Avusturalya’ya, Suriye’den Japonya’ya kadar pek çok ülkeden talep edilir hale gelen ürün için ilaç firması bayilikler vermeye hazırlanıyor.
CİHAN