Bu destekleri almak için başvuru yaparken ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor.
Destekler konusunda merak edilen soruları ve cevapları sizler için hazırladık...

1) Nereden başvuru yapabilirim?

50 bin lira hibe desteğinden yararlanmak için KOSGEB'e başvurmanız gerekiyor. Açılımı 'Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'.

2) Her ilde KOSGEB var mı?

Evet. 81 ilin tamamında var. Hatta bazı illerde 3-4 tane şubesi bulunuyor.

3) KOSGEB şubelerine nasıl ulaşabilirim?

'444 1 567' no'lu çağrı merkezini arayarak veya 'www.kosgeb.gov.tr' internet adresine girdikten sonra, 'Nasıl irtibat kurabilirim?' kısmını tıklayarak bulunduğunuz ildeki ve ilçedeki KOSGEB müdürlüklerine ulaşabilirsiniz.

4) Hibeden faydalanmak için kayıt yaptırmak ve kursa katılmak zorunlu mu?

Öncelikle KOSGEB'e kayıt yaptırmalısınız. Ardından 32 saat eğitim almanız şart.

5) Eğitim için ücret talep ediliyor mu?

Hayır. Tüm eğitimlerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

6) Hangi alanda iş kurabilirim?

Alacağınız 32 saatlik girişimcilik eğitiminin ardından ne iş kuracağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Desteklenen sektörlere 'www.kosgeb.gov.tr' internet adresindeki 'Desteklenen sektörler nelerdir? (NACE)' linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ama mutlaka bir KOSGEB yetkilisiyle görüşün.

7) Bu destek kapsamında sıfır sermaye ile iş kurmam mümkün mü?

Maalesef böyle bir uygulama yok. İlk masrafları sizin karşılamanız gerekiyor. Bu ödemeleri daha sonra fatura ile KOSGEB'den tahsil edilebilirsiniz.

8) 100 bin liralık faizsiz krediyi nasıl alırım?

Faizsiz kredi için 'bankadan teminat mektubu' isteniyor. Teminat mektubunu alamazsanız bir formül daha var. Alınan teçhizatların ipotek edilmesi şartıyla 'Kredi Garanti Fonu' bu problemi aşmanıza yardımcı oluyor.

9) Kaç paraya kadar bu destekten faydalanabilirim?

Devlet, yapılan yatırım tutarına göre hibe ve kredi veriyor. Örneğin, 20 bin lira harcama yapacağınız bir iş için 50 bin lira hibe alamazsınız. Ancak 250 bin lira yatırımla bir yedek parça imalatı işine girerseniz her iki desteği de alma şansınız olur.

10) Hangi sektörler ilgi görüyor?

Her sektörden başvuru olmakla birlikte, kasap, terzi, pastane, tuhafiye, kuaför gibi alanlarda daha çok başvuru yapılıyor. Ayrıca yüksek teknolojik ürünlerin imalatı, tıp, savunma sanayi alanlarında da başvurular var.
 
100 BİN LİRA İLAVE KREDİ

50 bin liralık hibe işinizi kurmak ve büyütmek için yeterli değilse KOSGEB'den ayrıca 100 bin lira daha kredi isteyebilirsiniz. Daha önceki uygulamalarda kredi tutarı 70 bin liraydı. 17 Aralık'tan sonra yüzde 43 artarak 100 bin liraya çıktı. Faizsiz olan bu kredi iki yıl geri ödemesiz. Yani 100 bin lira faizsiz krediyi çeken girişimciler ödemeye iki yıl sonra başlayabilecek ve eşit taksitler halinde ödeme yapacak.
 
EĞİTMENLER DESTEK OLUYOR

'Uygulamalı girişimcilik eğitimlerine' Türkiye'nin her yerinden başvuru yapılabilir. 50 bin liralık karşılıksız destekten yararlanmak için kursa gittikten sonra işle ilgili bir plan hazırlamanız gerekiyor. Bu konudaki detaylar 32 saat sürecek kursta veriliyor. Ayrıca danışmanlar ve eğitmenler destek sağlıyor.