HABERDENİZLİ.COM

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat’ta 2019'un aynı ayına göre %7,5, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise %10,5 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla %1,2 arttı.

Sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, "Sanayi üretim endeksinin Şubat'ta %1,2 artması yıllık bazda %7,5 artmasına tek başına bakmamak lazım. Ekim, Kasım, Aralık hatta Ocak, Şubat aylarında biz gayet mutluyduk. Hatta kapasitemiz ile ilgili artışlar bekliyorduk. Corona virüsünün bizi bu kadar etkileyeceğini düşünmüyorduk. Bu konuda da açıklamalar yapmıştım. Geçtiğimiz aylarda işletmelerimiz gelen siparişlere göre yıl sonuna kadar doluydu. Ancak Corona virüsü ülkemizi vurunca siparişler iptal edildi. Mart ve Nisan aylarında bu rakamları bulamayacağız. Hatta daha da eksiye gideceğiz." dedi.

Her şeye rağmen sanayi yine de ayakta diyen Keçeci, "Avrupa'daki büyük müşterilerimizin vermiş olduğu siparişleri durdurmasına rağmen işletmelerimizin çoğunluğu çalışmaya devam ediyor. İşletmelerimiz hala çalışıyor hala ihracat yapıyorlar ancak kapasiteleri düşük bir oranda çalışıyorlar. Bu nedenle Mart ve Nisan'da sanayi üretimimizde düşüş olacağını öngörmek zor değil Mayıs ayının sonuna kadar bu salgını atlatabilirsek ondan sonraki aylarda bir düzelme olabilir." dedi.

Biz bu belayı aşarsak bu süreçten sonra Avrupalı ve Amerikalı müşterilerin Çin tekstilini tercih edeceklerini sanmıyorum diye konuşan Keçeci, "Bu süreçten sonra Avrupalı ve Amerikalı müşteriler Çin tekstiline kendisini emanet etmez. Hatta sadece tekstil ürünleri değil diğer ürünler konusunda da fikrim böyle. Biz bu süreci atlattıktan sonra tercih edilen, stratejik bir ülke konumunda olacağız. Şubat ayındaki %1,2’lik artışı önemsemiyorum. Mart ve Nisan'dan sonra bu problemler atlatıldığında gelecekte çok daha avantajlı bir ülke olacağız." dedi.

Keçeci, "İhracat rakamlarımıza baktığımızda bölge ihracatımız ülke çapında olduğu gibi bir düşüş göstermedi. Biz bölgemizde aylık bazda ortalama 250-300 milyon dolar ihracat yaparız. Bu ayda 240 Milyon dolar ihracatımız oldu.   Bu süreçten sonra ihracatta da katma değerli ürünlere yönelinmesi gerektiği hususunu tekrar dile getirmek istiyorum." dedi

Kısa Çalışma Ödeneğine de değinen Keçeci, “Bu dönemde iş dünyasına verilen en büyük imkan kısa çalışma ödeneğinin esnetilmesi oldu. Denizli'de sigortalı 185 bin çalışanımız var. 90 bini müracaat etmiş bulunuyor. 90 bin civarındaki müracaatın da kabul edilebilir durumda olduğunu biliyorum." şeklinde konuştu.