DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Sebze Meyve Hali yönetiminin, esnaflarla sözleşme yaparak kabak aşılı karpuzların satışını, damak zevkini bozduğu ve halk sevmediği gerekçesiyle yasaklaması, vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı. Yasağa uymayan esnafa, caydırıcı olması için 50 bin lira para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı.
Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, kabak aşılı karpuzların son beş altı yıldır yaygınlaştığını, sağlık açısından herhangi bir mahzuru olmamasına rağmen damak zevkini bozduğunu söyledi. Öztürk, "Bizim için müşterilerin isteği önemli. Türkiye'de yıllık karpuz tüketimi, kişi başına 50 kg. civarındadır. Denizli'de ise 65 kg.'a kadar çıkar. Geçen yıl bir araştırma yaptırdık ve 45 kg.'a düştüğünü gördük. Son bir ayda da 35 kg.'a düşüş eğiliminde olduğunu görünce, kabak aşılı karpuzdan memnun olunmadığını tespit ettik. Bunun üzerine satışını yasakladık. Halde bulunan 68 esnafımızla bu konuda sözleşme imzaladık." dedi.
Halde kavun karpuz kabzımallığı yapan Mehmet Ali Şener ise kabak aşılı karpuzların saplarının parmak kalınlığında, renginin açık, içininse sert olduğunu ifade etti. Akif Uyanık, karardan memnun olduklarını belirtti. Karpuz alan vatandaşlarna Ahmet Seyrekoğlu da, “Bu iyi bir uygulama. Kabak aşılı karpuzların hiç tadı yok. Ağız tadını da bozuyor.” şeklinde konuştu. CİHAN