Çalışma hayatında milyonlarca insanı yakından ilgilendiren yeni paketin detayları netleşmeye başladı. İş hayatını yeniden düzenleyecek olan paketle, iş güvenliğine ikazlara rağmen uymayan işçinin tazminatsız işten çıkarılma yolu açılacak.


Çalışma hayatında milyonlarca insanı yakından ilgilendiren yeni paketin detayları netleşmeye başladı.
Taraflarla görüşülerek son şekli verilecek pakette, iş güvenliğine ikazlara rağmen uymayan işçinin tazminatsız işten çıkarılma yolunun açılmasından, iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ödenmesi için bir fon kurulmasına, kamuda asıl işi yapan işçilerin kadroya alınmasına kadar birçok düzenleme var.

PAKETTEKİ DİĞER DÜZENLEMELER
1- Çok tehlikeli işlerden başlayarak bakanlık tarafından yayınlanan mesleklerde çalışanlara belirli bir sürenin sonunda mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilecek. Bunun için gerekli belge ve sınav ücretinin tamamı 2018 yılı sonuna kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.
2- İdari para cezaları yeniden düzenlenecek. Artık cezalar çalışan sayısı ile çarpılarak bulunacak. 250'den fazla çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir işyerinde cezalar yüzde 400 artırılacak.
3- Maden kanununda değişiklik yapılarak maden işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği teftişi Enerji Bakanlığı'na verilecek. İnşaatlarda ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapı denetim firmalarına sorumluluk verilecek.
4- Bir yıl boyunca ölümlü iş kazası olmayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde işverene yüzde 1 prim kolaylığı sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri de sunulacak projelerde yer alacak.
5- Durdurma kararı verilen işyerinde bu kararın uygulanmasını engelleyen veya savsaklayan kamu görevlileri hakkında da ali veya idari soruşturma açılacak.
6- Müfredat da gerekli düzenlemeler yapılacak.